Noile taloane de pensie vor arăta diferit în 2023. La ce detaliu trebuie să fie atenţi românii
Data publicării:
Autor: Liana Ganea
WhatsApp
Foto: DCBusiness
Foto: DCBusiness
Noile taloane de pensie vor arăta complet diferit începând de la anul. Românii trebuie să fie foarte atenți la anumite detalii.

Pensionarii vor primi odată cu pensiile mărite din 1 ianuarie 2023 și noi taloane. Șeful Casei de Pensii este cel care a vorbit despre modificări, explicând cum vor arăta noile taloane și ce va scrie pe ele. În jur de cinci milioane de pensionari din România vor primi noile taloane. Conform acestuia, procesul de tipărire al noilor cupoane de pensii va începe pe la jumătate lunii viitoare, ținând cont că actul normativ trebuie să se publice în Monitorul Oficial. „Orice decizie politică, în speță a coaliției de guvernare, trebuie până la urmă transpusă într-un act normativ publicat în Monitorul Oficial. Nu vor fi întârzieri. Suntem în grafic, nu avem întârzieri, este timp astfel încât noi aici, la Casa Națională de Pensii, să ne mobilizăm, să reușim să facem toate acele activități specifice nouă. Este vorba de niște lucruri strict tehnice, de actualizare a tuturor parametrilor în bazele de date. Tipărirea cupoanelor începe undeva pe la jumătatea decadei, pe la 15 decembrie, ar trebui publicat în Monitorul Oficial, în grafic, astfel încât începând chiar cu 1 ianuarie 2023, pensionarii să primească deja pensiile mărite”, a spus Daniel Baciu.

Ce conțin noile taloane de pensie

Potrivit  șefului Casei Naționale de Pensii, pe noile taloane de pensii se va regăsi atât valoarea acestora, precum și valoarea ajutorului pentru aceia care au venitul sub 1500 de lei.

În acest sens, în situația unui român care a ajuns la pensie și care are 1450 de lei, pe talon va sta scrisă valoarea pensiei, dar și valoarea ajutorului de care pensionarul va beneficia, respectiv 1.000 de lei, sumă ce va ajunge la beneficiar în două tranșe. Prima tranșă se va acorda chiar în luna ianuarie.

Ce pensionari mai primesc sprijin? Ei bine, românii cu o pensie cuprinsă între 1.501 și 2.000 de lei vor primi un ajutor mai mic, respectiv de 800 de lei. Mai mult, conform ultimelor decizii, ajutorul financiar din partea statului vor primii și pensionarii care au venituri între 2001 și 3000 de lei. Ajutorul va avea o valoare de 600 de lei.

Ce s-a decis

PSD a reușit să-și convingă partenerii de guvernare ca pensiile să fie majorate cu 12,5%, de la 1 ianuarie 2023.

Deciziile luate în cadrul coaliției de guvernare:

- Persoanele active - salariații cu salariu minim – vor beneficia de creșterea salariului minim la 3.000 lei (din care 200 de lei scutiți de taxe);

- Va crește salariul minim în domeniul construcțiilor la 4.000 de lei, cu scutirile de taxe existente și în prezent, pentru a continua să încurajăm acest sector să se dezvolte;

- Majorarea pensiilor se va face diferențiat, ajutându-i în special pe cei cu venituri mai mici. Astfel, începând cu 1 ianuarie:

- Toate pensiile vor crește cu un procent de 12,5%, iar punctul de pensie va ajunge la valoarea de 1.784 de lei;

- Va fi acordat în continuare un sprijin țintit pentru pensionarii cu pensii sub 3.000 lei astfel: 1000 de lei până în 1.500 de lei, 800 de lei până în 2.000 de lei și 600 de lei până în 3.000 de lei. Această sumă va fi împărțit în două tranșe pe parcursul anului 2023.

- Guvernul va veni cu un sprijin de 1.400 de lei împărțit în 2 tranșe semestriale pentru plata facturilor la energie pentru pensionarii cu vârsta de peste 60 de ani și care au pensii mai mici de 2.000 de lei

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel