"Noi, ungurii, ştim prea bine de ce este atât de important ca acest război să ia sfârşit". Ministrul de Externe al Ungariei, apel pentru pace, la New York
Data publicării:
Autor: Roxana Neagu
WhatsApp
foto pexels
foto pexels
Ungaria transmite că este nevoie de un mesaj de pace în Ucraina, nu de o retorică de natură să intensifice războiul. 

Comunitatea internaţională ar trebui să se concentreze asupra construirii păcii în loc să intensifice retorica războiului şi să rişte escaladarea conflictului din Ucraina, a declarat joi, la New York, ministrul de Externe ungar, Peter Szijjarto, adăugând că "este nevoie de dialog cât mai curând posibil", relatează MTI.

Ministrul de Externe ungar a salutat organizarea, joi, de către Consiliul de Securitate al ONU, a unei reuniuni şi dezbateri consacrate construirii şi menţinerii păcii, dar a deplâns, în acelaşi timp, că pacea este "rareori adusă în discuţie şi cei care vorbesc totuşi despre ea sunt criticaţi şi stigmatizaţi", conform unui comunicat al MAE ungar, citat de Agerpres. 

Migranții și finanțele, pe agenda Ungariei


Peter Szijjarto a subliniat că, dată fiind proximitatea sa, ungurii sunt profund conştienţi de efectele şi gravitatea războiului. El a menţionat că un milion de refugiaţi au plecat din Ucraina via Ungaria şi că războiul şi sancţiunile "eşuate" au ridicat costul importurilor de energie ale ţării sale de la 7 miliarde de euro la 17 miliarde.

Şeful diplomaţiei ungare a mai notat că ungurii care trăiesc în Transcarpatia, în vestul Ucrainei, au fost încorporaţi în armata ucraineană şi mulţi dintre ei mor, "uneori brutal".

"Noi, ungurii, ştim prea bine de ce este atât de important ca acest război să ia sfârşit", a subliniat Szijjarto.

Pe lângă suferinţa incomensurabilă creată, ţările europene trebuie să facă faţă creşterii inflaţiei şi unui viitor incert în ce priveşte livrările energetice, iar de aceea comunitatea internaţională şi mai ales ţările mari şi puternice au o mare responsabilitate de a asigura includerea construirii păcii pe agenda discuţiilor, a afirmat ministrul de externe ungar.

”Ungaria nu este în război cu nimeni"


Acesta a avertizat împotriva blocării canalelor de comunicare, ceea ce, a atenţionat el, ar echivala cu abandonarea speranţelor de pace.

Într-o discuţie cu jurnalişti la New York, Peter Szijjarto a insistat că ungurii vor să rămână în afara războiului din Ucraina şi a precizat, în reacţie la o remarcă a omoloagei sale germane, Annalena Baerbock, că "Ungaria nu este în război cu nimeni".

Într-un discurs la Adunarea parlamentară a Consiliului Europei, Annalena Baerbock a spus că "războiul de agresiune al Rusiei nu este doar un război împotriva Ucrainei, este un război împotriva ordinii comune europene a păcii".

"Nu suntem în război cu nimeni, nu vrem să fim în război cu nimeni, ... prioritatea noastră principală este securitatea Ungariei şi a poporului ungar", a declarat în reacţie Peter Szijjarto, amintind că anul trecut, la alegeri, electoratul maghiar a arătat clar că scopul său principal este de a rămâne în afara războiului, a mai consemnat MTI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel