Noi tensiuni în Pacific. China a trimis un alt avion de război în ADIZ, în timp ce Taiwan a testat o dronă de producție proprie
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
O aeronavă de război antisubmarin Shaanxi Y-8 a zburat în colțul de sud-vest al ADIZ, lângă Insulele Dongsha. De cealaltă parte, Taiwanul a testat durata de zbor ale unei drone de producție proprie.

Ministerul Apărării Naționale (MND) din Taiwan a raportat că o aeronavă militară chineză a intrat în zona de identificare a apărării aeriene (ADIZ) a Taiwanului duminică (26 iunie).

La ora 21.00, MND a anunțat că o aeronavă militară a Forțelor Aeriene ale Armatei de Eliberare a Poporului (PLAAF) a încălcat ADIZ din Taiwan. Avionul a fost identificat ca fiind un avion de război antisubmarin Shaanxi Y-8 (Y-8 ASW).

Aeronava a zburat în colțul de sud-vest al ADIZ, chiar lângă marginea de sud-vest a liniei mediane și la nord-est de Insulele Dongsha. MND a spus că a răspuns prin avioane de patrulare de luptă, emiterea de avertismente radio și desfășurarea sistemelor de rachete de apărare aeriană.

Cel mai mare număr de avioane PLAAF detectate în ADIZ din Taiwan într-o singură zi în acest an a fost de 39 PLAAF pe 23 ianuarie. Recordul din toate timpurile pentru cele mai multe avioane militare chineze văzute în zonă într-o singură zi a fost de 56, pe 4 octombrie 2021, conform Taiwan News.

Drona de luptă fabricată în Taiwan, zbor de 10 ore în jurul ADIZ

Teng Yun 2 „Cloud Rider” a ocolit ADIZ pentru a demonstra capabilitățile de zbor și supraveghere la distanță lungă

Vehiculul aerian de luptă fără pilot din Taiwan (UCAV) Teng Yun 2 a stabilit un record de durată, în timp ce a înconjurat zona de identificare a apărării aeriene (ADIZ) a țării în weekend.

Teng Yun 2 „Cloud Rider”, care a fost dezvoltat de Institutul Național de Știință și Tehnologie Chung-Shan (NCSIST) din Taiwan, a stabilit un nou record de zbor duminică (26 iunie). Nu numai că a zburat mai mult de 10 ore, dar a și înconjurat complet ADI, demonstrându-și capacitățile de zbor și supraveghere pe distanțe medii și lungi, mai scrie Taiwan News.

SUA au răspuns provocărilor Chinei din strâmtoarea Taiwan

Comandamentul Indo-Pacific al SUA și-a reafirmat vineri (24 iunie) dreptul de a opera în zone aflate sub jurisdicția dreptului internațional, în urma unor rapoarte conform cărora un avion de patrulă și recunoaștere P-8A Poseidon al Marinei SUA a survolat strâmtoarea Taiwan în acea zi.

Comandamentul a confirmat într-o declarație că aeronava a tranzitat strâmtoarea, spunând: „Operând în strâmtoarea Taiwan e în conformitate cu dreptul internațional, Statele Unite susțin drepturile și libertățile de navigație ale tuturor națiunilor”.

Calea de zbor a aeronavei demonstrează angajamentul SUA față de un Indo-Pacific liber și deschis, a spus comandamentul. Acesta a adăugat că SUA vor „continua să zboare, să navigheze și să opereze oriunde permite legea internațională, inclusiv în strâmtoarea Taiwan” (citește continuarea AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel