Noi tensiuni în Caucaz. Azerbaidjan a capturat șase soldați armeni
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Noi tensiuni în Caucaz. Azerbaidjan a capturat șase soldați armeni  /  Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Noi tensiuni în Caucaz. Azerbaidjan a capturat șase soldați armeni / Foto cu caracter ilustrativ: Pixabay
Armenia și Azerbaidjan se confruntă cu noi probleme, pe măsură ce statul azer a capturat șase soldați armeni.

Azerbaidjanul a capturat șase militari armeni la primele ore ale dimineții de joi, potrivit Ministerelor Apărării din ambele țări, cea mai recentă tensiune dintre disputa teritorială a celor două state caucaziene.

Ministerul Apărării din Azerbaidjan i-a acuzat pe soldații armeni că au încercat să treacă pe teritoriul azerilor. Ministerul Apărării din Armenia a declarat că soldații săi au efectuat lucrări de inginerie în zona de frontieră a regiunii sale de est Gegharkunik, vecină cu Azerbaidjanul.

„Se iau măsurile necesare pentru repatrierea militarilor capturați”, a declarat Ministerul Apărării al Armeniei.

La începutul acestei luni, Armenia a acuzat Azerbaidjanul că a trimis trupe peste graniță, accentuând fragilitatea acordului de încetare a focului intermediat de Rusia care a reușit să oprească confruntările dintre armenii din Nagorno-Karabah și forțele azere.

Azerbaidjanul a negat marți acuzațiile Armeniei că ar fi deschis focul asupra pozițiilor armene, într-un schimb de focuri în care Armenia a spus că unul dintre soldații săi a fost ucis, potrivit TheEpochTimes.

Azerbaidjan militează pentru pace

Săptămâna trecută, preşedintele Azerbaidjanului, Ilham Aliev, a declarat că este gata pentru negocieri de pace cu Armenia, la şase luni după conflictul sângeros dintre cele două ţări din Caucaz pentru controlul enclavei Nagorno-Karabah.

"Suntem gata să conlucrăm la un acord de pace cu Armenia, pentru a pune capăt definitiv aspectului militar al relaţiilor noastre şi pentru a minimiza riscurile viitoare", a declarat Aliev în timpul unei conferinţe online cu privire la Caucaz, retransmisă pe YouTube. "Conflictul din Nagorno Karabah s-a sfârşit şi a venit timpul să ne gândim la viitor", a spus el.

Armenia se declarase deschisă

La rândul său, premierul armean Nikol Paşinian a afirmat, în timpul unei reuniuni ministeriale, că un acord cu Azerbaidjanul este în curs de pregătire sub egida Rusiei.

"Deciziile în baza cărora a fost încheiat un acord de principiu cu partenerii noştri internaţionali sunt 100% conforme intereselor Armeniei", a declarat Paşinian, înainte de a adăuga că el "va semna acest document în cazul în care Azerbaidjanul va respecta ceea ce s-a convenit" (citește mai mult AICI).

CITEȘTE ȘI   -  Militarii ruşi din Armenia își consolidează prezența la frontiera cu Azerbaidjanul

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel