Noi provocări în Republica Moldova. Partidul Socialiștilor solicită Curții Constituționale să suspende legea care interzice panglica Sf. Gheorghe
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Partidul Socialiștilor din Republica Moldova solicită Curții Constituționale de peste Prut să suspende legea care interzice panglica Sfântului Gheorghe.

Socialiștii din Republica Moldova au atacat la Curtea Constituțională legea prin care a fost interzisă panglica Sfântului Gheorghe. Deputații BCS au depus o sesizare la Înalta Curte. Ei solicită și suspendarea acțiunii legii.

 În opinia socialiștilor, prin astfel de legi se dorește distrugerea memoriei istorice și dezbinarea societății, iar puterea ar trebui să-și asume consecințele.

Totodată, potrivit BCS, documentul încalcă dreptul la libera exprimare și la opinie. 

Legea pentru modificarea Codului contravențional al Republicii Moldova a fost adoptată în lectura a doua în data de 7 aprilie curent, conform Publika.

CITEȘTE ȘI     -    Maia Sandu, despre unirea cu România: „Atâta timp cât oamenii nu vor acest lucru...”

Bașcanul Găgăuziei a promulgat legea care permite folosirea panglicii Sf. Gheorghe în regiunea din Republica Moldova

Bașcanul Găgăuziei, Irina Vlah, a semnat legea referitoare la legalizarea panglicii Sf. Gheorghe pe teritoriul UTA Găgăuzia. Asta după ce pe 29 aprilie, Adunarea Populară a Găgăuziei a votat pentru legalizarea așa zisului simbol al victoriei în cel de al Doilea Război Mondial, se menționează pe pagina web a Comitetului executiv (guvernului) al autonomiei, conform gagauzia.md.

Legea presupune că pe teritoriul autonomiei găgăuze se permite ”Confecționarea, păstrarea și purtarea panglicii Sf. Gheorghe, dar și a drapelelor roșii care simbolizează victoria în ”Marele Război pentru Apărarea Patriei”.

De asemenea, legea presupune și un șir de evenimente menite să păstreze memoria celor căzuți pe câmpul de luptă, dar și să dezvolte educația patriotică a tinerei generații.

Amintim că pe 29 aprilie, Adunarea Populară din Găgăuzia a adoptat cu votul unanim legea privind „Simbolurile Victoriei pe teritoriul Găgăuziei” care permite confecționarea, păstrarea și purtarea panglicii Sfântului Gheorghe pe teritoriul autonomiei. Acest act contravine legii votate recent în Parlament și promulgate de către președintele Maia Sandu, prin care a fost interzisă utilizarea pe teritoriul R.Moldova a simbolurilor invaziei ruse în Ucraina, literelor „Z” și „V”, precum și a panglicii Sf.Gheorghe (citește mai mult AICI).

CITEȘTE ȘI    -    Fost premier al Moldovei: Unicul scenariu este unirea. Am avut astfel de înțelegeri cu cei de la București

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel