Noi proteste ale extremiștilor pro-ruși, în Serbia; manifestanții se adună cu puștile în piețele publice. Președintele Vucic a denunțat acțiunile ca fiind „anti-sârbești”
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Președintele Serbiei, Aleksandar Vucic. Sursa: Agerpres
Președintele Serbiei, Aleksandar Vucic. Sursa: Agerpres
Activiștii pro-ruși din Serbia s-au alăturat protestatarilor ultra-naționaliști, în fața sediului președinției în această săptămână, în ceea ce reprezintă cel mai recent indiciu al influenței în creștere a Rusiei asupra Belgradului.  

Scandând „nicio predare” și „trădare”, aceștia au amenințat că se vor revolta dacă Serbia susține un plan al UE de normalizare a relațiilor cu Kosovo.

Președintele Alexander Vucic i-a denunțat pe protestatari drept „anti-sârbi”, scrie BBC.

Guvernul a spus că nu crede că Moscova a aprins protestele, dar războiul a accentuat tensiunile din Belgrad.

Manifestanții l-au amenințat cu moartea pe președinte, în contextul semnării unui acord cu privire la Kosovo, iar trei bărbați au fost acuzați că au cerut o schimbare violentă a ordinii constituționale a Serbiei.

Printre aceștia se numără și liderul sârb de ultra-naționalist Damjan Knezevic, care a organizat protestele. El a susținut public grupul de mercenari Wagner din Rusia, care a jucat un rol important în invadarea Ucrainei.

El a fost fotografiat recent vizitând sediul Wagner din Sankt Petersburg. Un alt bărbat a fost arestat, aparent, pentru că a dus o pușcă de lunetă la protest.

Vucic a venit la televizor pentru a acuza organizatorii protestului că au fost plătiți cu bani străini, jurând că Serbia nu va fi niciodată învinsă de minciuni, amenințări și câteva puști. „Nu am nevoie de cineva de la Wagner care să mă bată pe umăr și să-mi spună ce pot și ce nu pot face”, a spus el.

Ambasadorul Rusiei a condamnat amenințările la adresa liderului sârb. Dar la aproape un an de război din Ucraina, este clar că Serbia se luptă să mențină legăturile cu Moscova în timp ce se apropie de UE.

"Aș face orice pentru Mama Serbia și Mama Rusia. Cele două sunt același lucru", a spus Vlado Stanic, purtând un tricou care arată un Vladimir Putin cu fața severă și binecunoscutul său citat despre invazie: "Totul merge conform a plănui."

Stanic arată o versiune extremă a unei mentalități mai comune, o formă de panslavism care crede că Serbia are legături istorice și religioase cu Rusia.

El vorbește despre „Țarul Putin” în termeni aproape mesianici, repetând propaganda rusă despre lupta sa împotriva „fasciștilor și naziștilor”. În 2015, a călătorit în estul Ucrainei pentru a ajuta forțele ruse.

El refuză să vorbească despre ceea ce a făcut în regiunea Donbas din Ucraina, dar la întoarcerea sa în Serbia a fost trimis la închisoare.

Cedomir Stoikovic, care este una dintre vocile principale ale Serbiei împotriva influenței ruse, avertizează că Belgradul se află sub „ocupație hibridă”, ceea ce a dus la sprijinul larg de care se bucură acum Rusia.

„De 15 ani, Rusia a condus o operațiune uriașă în Serbia. Serviciul lor de informații este aici la scară masivă. Ei pun bani aici, cumpărând editori de presă și de știri”.

El a încercat să lanseze urmăriri penale împotriva ambasadorului rus și a grupului Wagner și acum apără o tânără ucraineană despre care susține că a fost tratată incorect din cauza naționalității ei.

Afirmațiile sunt greu de dovedit, dar știrile despre războiul rusesc din Serbia sunt adesea în dezacord dramatic cu alte țări europene.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel