Noi probleme pe Stația Spațială Internațională. Modulul rusesc este afectat
Noi scurgeri de oxigen în secțiunea rusă de pe Stația Spațială Internațională. Ar putea fi nevoie de trimiterea de rezerve.
Stația Spațială Internațională se confruntă cu noi scurgeri de oxigen. Cosmonauții ruși încearcă să găsească sursa scurgerii de oxigen din instalația modulului Zvezda. Scurgerea de oxigen de pe ISS a fost detectată tot în partea rusă a stației, defectul fiind cel mai probabil localizat în partea de intrarea a modulului Zvezda. Presa rusă a relatat că poziția exactă unde sunt probleme nu este încă clară.
Sergei Krikalev, șeful programului Roscosmos, a declarat că sunt detectate scurgeri de oxigen de ceva timp, dar incidența lor a fost destul de mică și că cel mai probabil nu au aceeași cauză. În continuare, a precizat că membrii echipajului rus de la bordul ISS au observat una dintre scurgeri și au redus-o la minimum, însă se pierde aer în continuare.
La fel s-a întâmplat în august. Folosind plastilină de la astronauții americani, colegii lor de pe ISS, cosmonauții ruși au remediat fisura anterioară, însă gaura nu a fost reparată complet.
Pierderile sunt de 1,5 kg de aer pe zi
În octombrie, a fost descoperită o altă posibilă sursă de scurgere a oxigenului care a declanșat decompresia în camera intermediară a modulului Zvezda. O fisură de 4,5 centimetri a fost localizată cu ajutorul unei pungi de ceai plutitoare. Gaura a fost apoi sigilată. În aceeași parte a navei spațiale vechi de 20 de ani, cosmonauții au descoperit o altă scurgere.
În timpul unei ieșiri spațiale din noiembrie, cosmonauții au încercat să localizeze o altă zonă prin care se pierde oxigen. Au luat în calcul opțiunea de a utiliza rezervele de oxigen și de a izola secțiunea afectată, însă s-au temut că va afecta activitatea generală de pe ISS, notează Science Times.
Din septembrie 2019, circa 0,27 kg de aer a scăpat de pe ISS. Până în august 2020, problema s-a agravat de cinci ori, rata pierderilor crescând la 1,5 kg pe zi. Cosmonautul Sergey Kud-Sverchkov a declarat că echipajul ISS nu a putut detecta imediat o scurgere de aer la bordul avanpostului orbital și a cerut ajutor de pe Terra.
Un specialist de la centrul de control al misiunii ruse a afirmat că nu poate face foarte multe în legătură cu această problemă și le-a transmis cosmonauților să accelereze căutările sursei scurgerii, ceea ce au și făcut. Au închis trapele și au folosit un detector de scurgere cu ultrasunete pentru a izola. Zona scurgerii de oxigen a fost în cele din urmă delimitată aproape de cartierul echipajului rus de pe stație.
Rogozin anunță că pe ISS sunt rezerve de oxigen și va trimite altele noi în februarie
Deoarece ISS este acum aproape de folosirea rezervei de oxigen pentru a acoperi scurgerea, problema trebuie rezolvată cât mai repede posibil, notează Science Times. Rosmosmos a transmis, însă, că cele șapte persoane aflate la bordul ISS, patru americani, doi ruși și un astronaut japonez, nu sunt expuse riscului.
Șeful agenției, Dmitry Rogozin, a declarat că există rezerve de oxigen la bordul laboratorului orbital și că, în februarie, vor mai fi trimise altele ca parte a unei misiuni planificate de furnizare de marfă către ISS.
Rogozin a dat garanții că toată lumea de la bordul Stației Spațiale Internaționale este bine și că totul este sub control, în ciuda scurgerilor de oxigen de pe ISS, informează Descopera.ro.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News