Noi impozite 2023. Ciolacu: Prin PNRR, ne-am asumat anumite jaloane, știți foarte bine că nu și le-a asumat PSD / video
Autor: Ioan-Radu Gava | Publicat pe: 06 oct 2022, 12:27
WhatsApp
Inquam Photos / George Călin
Inquam Photos / George Călin
Marcel Ciolacu a vorbit despre creșterea impozitelor în anul 2023.

Marcel Ciolacu, președintele Partidului Social Democrat și președintele Camerei Deputaților, a vorbit despre creșterea impozitelor în anul 2023:

„Ce facem cu impozitele locale din 2023?“, a întrebat jurnalista Anca Murgoci.

„Este o decizie foarte clară care ține, totuși, cont de ce se întâmplă în economie și anume faptul că anul viitor nu vor fi modificate impozitele. Cu alte cuvinte, nu vor fi mărite sau introduse impozite noi. Prin PNRR, ne-am asumat anumite jaloane, știți foarte bine că nu și le-a asumat în mod direct PSD, ne aducem aminte cât ne-am chinuit să aflăm ce scrie în PNRR. Mai aflam de la Comisie și, cu toate că eram parlamentar, accesul la informații în ceea ce privește PNRR-ul era foarte limitat.

În ziua de astăzi, atât eu cât și primul-ministru al României, aflăm de la miniștri anumite lucruri trecute în PNRR. Ne-am asumat cu toții, ca stat, aceste reforme și nu discutăm că vom încerca să scoatem anumite reforme din PNRR. Totuși, anumite abordări, adaptate crizelor din acest moment, mi se pare corect să existe. Anul trecut a fost o modificare cu șase luni înainte, pentru 1 ianuarie, cu anumite excepții pe care le scoatem din Codul Fiscal, nu introducerea de noi impozite. Ni s-a atras atenția din construcția PIB-ului că avem veniturile cele mai mici pe impozitarea locuințelor.

Noi ne încadrăm pe maxim 2,2 în funcție de anul fiscal, media europeană fiind un de 4,6. Chiar și organismele financiare internaționale ne-au atras atenția că avem o problemă în această zonă. E adevărat că eram obișnuiți ca pe timpul comunismului în care toată lumea era impozitată la fel și, indiferent dacă ai o locuință în mijlocul Bucureștiului sau în mijlocul altui oraș, să ai același impozit. Am venit cu modificarea că se ia grila notarială, adică valoarea, dar tot ceva intermediar până când Ministerul de Finanțe va reuși să facă digitalizarea. În momentul acela automat intră într-un făgaș normal pentru că atunci ai exact prețul de cumpărare și de încadrare la primărie, fiind o interconecatere între ANAF și fiecare UAT.

S-a venit cu o plajă mărită de până la 50%, dar asta nu înseamnă că se măresc impozitele cu 50%. E și o descentralizare către autoritățile locale, că acești bani nu vin la bugetul consolidat, ci la ele. Astfel, ele își echilibrează bugetul local. Plus de asta, prin norme, se face o diferențiere în funcție de unde ai această locuință“, a precizat Marcel Ciolacu.

„Deci, pe scurt, impozitele locale se majorează cu până la 50%?“, a insistat Bogdan Chirieac.

„Se pot majora, dar în funcție de zone și de valori. (...). Se caută, totuși, în funcție de venituri și de valoarea clădirii pe care o ai, să plătești impozit.“, a spus Marcel Ciolacu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?