Noi descoperiri confirmă cele scrise în Biblie despre distrugerea Sodomei și Gomorei
O explozie de tip Tunguska ar fi putut distruge orașele antice Sodoma și Gomora, afirmă cercetătorii.
Relatările despre Sodoma și a Gomora ar fi putut avea mai mult decât un sâmbure de adevăr, după ultimele informații descoperite de oamenii de știință Cele două cetăți au suferit o prăbușire catastrofală în urmă cu 3.600 de ani, iar cauza pare să fi fost o explozie a unui asteroid sau a unei comete. Se pare că impactul a dus la abandonarea întregii văi inferioare a Iordanului timp de 300-600 de ani și probabil a inspirat relatările biblice.
Tall el-Hammam, situl arheologic unde se spune că a fost Sodoma, se află pe partea de est a sudului văii Iordanului. Dovezile arheologice sugerează că la maximul de dezvoltare acoperea 66 de hectare (165 acri), de 10 ori mai mare decât Ierusalimul și de cinci ori decât Ierihon.
Cercetări arheologice la Tall el-Hammam
Arheologii au analizat straturile de la Tall el-Hammam, mărturii a mii de ani de locuire, unde au detectat o catastrofă înregistrată în urmă cu aproximativ 3.600 de ani ce nu pare a se mai fi întâmplat în altă zonă. O lucrare din Scientific Reports arată că orașul a fost distrus de o explozie similară cu explozia de la Tunguska.
Exploziile aeriene sunt explozii uriașe care apar în aer, de regulă datorită unui asteroid care intră în atmosfera Pământului și care explodează fără a atinge solul. Evenimentul de la Tunguska din 30 iunie 1908, când o explozie masivă a pus la pământ 2.150 kilometri pătrați (830 mile pătrate) de pădure siberiană, se crede că a eliberat 30 de megatone de energie, suficientă pentru a distruge un oraș precum era Sodoma.
Când orașele cad la cutremure sau din cauza armatelor invadatoare, se găsește de obicei un strat de obiecte arse în straturi, dar cercetătorii au spus că, în cazul Sodomei, lucrurile stau puțin diferit.
"Am descoperit dovezi pentru temperaturi mai mari de 2.000 de grade Celsius (3.600 F)", a declarat profesorul James Kennett de la Universitatea din California, Santa Barbara, într-un comunicat. Printre exemple s-au numărat ceramica topită în sticlă și cărămizi care devenise un fel de „bule”. Chiar și astăzi, astfel de temperaturi sunt greu de produs. În zonă lipsesc vulcanii, care ar fi putut fi cea mai apropiată cauză din epoca bronzului pentru o astfel de temperatură.
Echipa a găsit, de asemenea, sfere bogate în fier și siliciu, asociate cu impactul asteroidului în sol. În partea de sud-vest, cu fața către Marea Moartă, pereții acestora sunt tăiați, indicând că explozia a venit din acea direcție.
Alte zone din apropiere nu au avut probleme
Orașele din apropiere nu ar fi experimentat efectele directe care apar la Tall el-Hammam, dar explicația lui Kennett pentru faptul că au fost abandonate, așa cum scrie în Biblie, are o explicație logică. Stratul de distrugere al lui el-Hammam conține până la 25% sare în unele probe și 4% în medie. Secole mai târziu, romanii au infestat câmpurile dușmanilor lor cu sare, deoarece făcea agricultura imposibilă pe mai mulți ani, iar, în acest sens, dozajul la Tall el-Hammam este mult mai mare.
„Sarea a fost aruncată din cauza presiunilor mari de impact”, a spus Kennett. Deși, la fel ca la Tunguska, asteroidul principal ar fi explodat în atmosferă, impactorul din epoca bronzului a fost probabil mai mare, permițând unor fragmente să ajungă la sol. Oricine ar fi lovit Marea Moartă sau țărmurile sale nordice încărcate cu sare, ar fi aruncat sare în aer care, ulterior, ar fi ajuns pe sol, afectând capacitatea agricolă din jurul așezărilor din apropiere care au scăpat de explozia directă.
Astfel, evenimentul de la Tall el-Hammam ar fi putut inspira nu numai relatările Sodomei, „orașul păcatului” din Biblie care a fost distrus de foc și pucioasă, ci și de transformarea soției lui Lot într-un bloc de sare, scrie IFL Science.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News