Noi descoperiri arheologice în situl Sâlniţa, punctul 'Custura Cetăţele'
Săpăturile arheologice din situl arheologic de la Sâlniţa, punctul "Custura Cetăţele", desfăşurate în perioada 22-29 iulie, au dus la identificarea unui sistem fortificat datând din perioada medievală, a precizat marţi, într-o postare pe Facebook, administraţia Muzeului Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş.
"Săpăturile arheologice au fost determinate de descoperirea, în urma unor cercetări de suprafaţă efectuate de către muzeografi în toamna anului 2018, a mai multor fragmente ceramice şi oase de animale. Prin realizarea cercetărilor arheologice din 2019 s-a urmărit stabilirea stratigrafiei sitului, identificarea unor complexe arheologice şi confirmarea existenţei unui eventual sistem de fortificaţie datând din epoca medievală. În acest sens, în partea sudică a platoului, în zona neîmpădurită, a fost deschisă şi cercetată o suprafaţă de 2 x 5,5 m, denumită convenţional SI şi orientată nord-est - sud-vest", arată postarea instituţiei.
De asemenea, cercetătorii au identificat mai multe obiecte care datează din perioada medievală.
"Au fost identificate materiale arheologice provenind din epoca bronzului şi din evul mediu: fragmente ceramice, oase de animale si unelte de fier. Printre descoperirile mai importante se numără un pinten de fier din perioada medievală, precum şi un zid din pietre prinse cu mortar", se menţionează în informarea publicată de Muzeul Judeţean..
Având în vedere importanţa acestor descoperiri pentru istoria Chioarului, Lăpuşului şi Someşului, Muzeul Judeţean de Istorie şi Arheologie Maramureş din Baia Mare intenţionează să continue cercetările arheologice la Sâlniţa - "Custura Cetăţele" şi în anii următori, urmărindu-se dezvelirea unuia dintre cele mai importante situri arheologice, bogat în descoperiri. În acest mod vor fi disponibile noi informaţii privind condiţiile şi modul de locuire în arealul râului Lăpuş, pe parcursul diverselor epoci istorice.
Conform aceleiaşi surse, săpăturile efectuate în perioada 22 - 29 iulie sunt primele cercetăr efectuate la situl arheologic de la Sâlniţa, punctul "Custura Cetăţele" (comuna Vima Mica). Colectivul de cercetare a fost alcătuit din dr. Dan Pop şi dr. Marius Ardeleanu, finanţarea necesară fiind asigurată din bugetul instituţiei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News