Noi contre în coaliţie. Rareş Bogdan spune că "PNL nu doreşte introducerea niciunei taxe noi". Ce măsuri ar putea susţine liberalii
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
FOTO: Facebook/RaresBogdan
FOTO: Facebook/RaresBogdan
Europarlamentarul Rareş Bogdan, prim-vicepreşedinte PNL, spune că liberalii nu doresc introducerea unor noi taxe. Declaraţia vine în contextul unor informaţii conform cărora Guvernul ar fi bătut palma, informal, cu Comisia Europeană, ca România să nu piardă bani din PNRR în 2023, cu condiţia impunerii unor măsuri care să asigure reducerea deficitului bugetar. 

Citeşte şi - Taxe mai mari, pentru ca România să nu piardă bani din PNRR. Guvernul s-ar fi înţeles cu Comisia Europeană

”PNL nu doreşte introducerea niciunei taxe noi. Este o promisiune făcută de această coaliţie, cum ne-a reamintit şi preşedintele României, că nu va introduce taxe noi ci din contră, această coaliţie care a fost construită cum a fost construită nu trebuie să facă altceva decât reforme, absorbirea banilor din PNRR şi a banilor europeni. În niciun caz să vină, din cauza unei proiecţii bugetare făcute prost de către fostul ministru al Finanţelor, care martori sunt 13 persoane că a fost sub tirul întrebărilor, inclusiv ale mele, dacă construcţia pe care a făcut-o este sustenabilă şi dacă încasările bugetare pe care se bazează sunt reale şi sau s-au dovedit o construcţie greşită, trebuie să răspundă pentru ce s-a întâmplat în lunile ianurie, februarie şi de ce s-a ajuns ca în luna iulie să vorbim de majorări de taxe, de impozite. Sunt două viziuni, o viziune care spune că statul trebuie să rămână gras şi toţi cei care lucrează la trebuie să fie de neatins, ba dacă se poate să mai primească nişte privilegii şi presiunea să fie numai pe mediul privat, pe companiile private”, a spus Rareş Bogdan în emisiunea Proiect de ţară: România, de la Prima News. 

Cu ce măsuri ar putea fi de acord liberalii 

”PNL nu va fi de acord cu majorări de taxe şi impozite, putem discuta despre scoaterea unor facilităţi, putem discuta despre eficientizare şi aici mă refer la reducerea unor poziţii, ca de exemplu 11 direcţii diferite care se ocupau de persoanele vulnerabile (..) cum nu cred că funcţionarii publici din înalta administraţie sunt conştiincioşi cu toţii, aşa cum cred că sunt şi oameni conştiicioşi, foarte buni, indiferent că sunt la stat sau la privat. Trebuie să eficientizăm, să avem o administraţie mai suplă, cum s-a făcut în Franţa sau Italia şi noi, aici, să încercăm să facem nişte chestiuni legate de eficientizare, de reducere a aparatului ultra stufos bugetar de la nivel central”, a arătat prim-vicepreşedintele PNL. 

În plus, Rareş Bogdan avertizează că banii din PNRR trebuie şi folosiţi, nu doar absorbiţi. 

”Trebuie să fim foarte atenţi să aducem banii din PNRR, dacă îi aducem să îi şi folosim, nu să îi ţinem în conturile BNR şi să nu devenim un stat care să sperqim investitorii şi nici să atacăm proproietatea privată pentru că, în momentul în care se discută în spaţiul public despre un impozit de 1%, pentru proprietăţi cumulate care depăşesc 500.000 de euro, este o problemă serioasă”, a explicat Rareş Bogdan. 

Avertisment cu privire la impozitarea microîntreprinderilor 

”În momentul în care discuţi despre o impozitare a veniturilor peste cel al preşedintelui este o chestiune de viziune greşită cu privire la modul înn care încercăm să aducem banii la buget.

Dacă ne gândim să reducem plafonul la microîntreprinderi trebuie să ne gândim că afectăm 380.000 aproape 400.000 de microîntreprinderi şi acest lucru este inacceptabil, deja a fost scăzut de la 1 milion la 500.000. (..) Am scăzut impozitul pe dividente, nu cred că este momentul să ducem lumea în zona gri, sau să îşi ascundă profiturile.

Să ne uităm puţin la vicii şi să ne gândim că nu putem să punem jugul, biciul doar pe zona privată care a suportat un sistem bancar deficitar care trebuie să împrumute statul în defavoarea privatului. Noi avem un sistem bancar românesc care împărumută într-o veselie statul român pentru că statul român plăteşte nişte dobânzi extrem de mari şi sigurabţa este totală. Aici trebuie să intervină domnul Mugur Isărescu şi BNR care să reglaze lucrurile pentru că este stagnată piaţa. Nu cred că atunci când te gândeşti să iei facilităţi de la constructori, să te gândeşti în acelaşi moment, să le creşti şi salariul minim pe economie la 4.500 de lei. Asta e culmea, le iei cu o mână şi după aia le mai dai şi o palmă”, a mai subliniat prim-vicepreşedintele PNL, citat de flux24. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel