Noi conflicte izolate între palestinieni și poliția israeliană
Data publicării:
Autor: Andreea Ditcov
WhatsApp
Pixabay
Pixabay
Noi ciocniri au avut loc între palestinienii din Ierusalim și poliția israeliană, la aproape 2 săptămâni de la conflictele care au dus la o confruntare armată. 

Noi ciocniri au avut loc vineri între palestinieni şi poliţiştii israelieni pe Esplanada Moscheilor în Ierusalimul de Est, la două săptămâni după ce tensiuni similare au dus la o intensificare a violenţelor în Israel şi în teritoriile palestiniene, relatează Agerpres, citând AFP.

Înfruntările au început după marea rugăciune musulmană de vineri, la care a participat o mulţime de palestinieni, dintre care unii au scandat sloganuri în favoarea mişcării islamiste Hamas, la putere în Fâşia Gaza, potrivit jurnaliştilor AFP de la faţa locului. Proiectile au fost lansate în direcţia forţelor israeliene prezente pe esplanadă, al treilea loc sfânt al islamului şi locul cel mai sacru al iudaismului, a informat poliţia.

"Sute de persoane au aruncat cu pietre şi cocktailuri Molotov în direcţia agenţilor de poliţie, care au ripostat", a indicat într-un comunicat purtătorul de cuvânt al poliţiei, Micky Rosenfeld, fără a preciza ce mijloace de dispersare a manifestanţilor au fost utilizate.

Grenade, gloanțe de cauciuc și panică



Poliţia, desfăşurată la intrările Esplanadei, loc numit şi "Muntele Templului" de către evrei, a tras cu grenade asurzitoare şi gloanţe cu cauciuc, a constatat un jurnalist al France Presse. Potrivit acestuia, tensiunile rămân vii pe esplanadă.

Pe 7 mai pe Esplanada Moscheilor au izbucnit confruntări pe fondul tensiunilor declanşate de ameninţările cu expulzarea familiilor palestiniene în beneficiul coloniştilor israelieni într-un alt cartier din Ierusalimul de Est, sector palestinian ocupat şi anexat de Israel.

Violenţele din Ierusalimul de Est au degenerat apoi într-o escaladă militară între armata israeliană şi grupuri armate palestiniene în Fâşia Gaza, în înfruntări în Cisiordania ocupată şi în oraşe "mixte" în Israel unde trăiesc evrei şi arabi. În noaptea de joi spre vineri, Israel şi Hamasul la putere în Fâşia Gaza au anunţat o încetare a focului, după 11 zile de înfruntări care s-au soldat cu 243 de morţi în teritoriul palestinian şi 12 morţi în Israel.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel