Nivel record de cheltuieli globale pentru arme nucleare. Creștere estimată de 13%
Data publicării:
Autor: Cristian Cîșleanu
WhatsApp
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Imagine cu rol ilustrativ / Sursa foto: Freepik
Află în articol mai multe despre cheltuielile globale pentru arme nucleare.

Se estimează o creștere de 13% a cheltuielilor globale pentru armele nucleare, ajungând la un nivel record de 91,4 miliarde de dolari în 2023, potrivit calculelor grupului de presiune International Campaign to Abolish Nuclear Weapons (Ican).

Noul total, în creștere cu 10,7 miliarde de dolari față de anul precedent, este determinat în mare parte de creșterea bruscă a bugetelor de apărare din SUA, într-o perioadă de incertitudine geopolitică mai largă cauzată de invazia Rusiei în Ucraina și de războiul dintre Israel și Hamas.

Toate cele nouă națiuni înarmate nuclear din lume cheltuiesc mai mult, a adăugat Ican, China fiind considerată a doua cea mai cheltuitoare, cu un buget de 11,9 miliarde de dolari - deși totalul Beijingului este cu mult sub cele 51,5 miliarde de dolari atribuite SUA.

Rusia este a treia cu 8,3 miliarde de dolari, urmată de Regatul Unit cu 8,1 miliarde de dolari și Franța cu 6,1 miliarde de dolari. Estimările pentru statele autoritare sau pentru cele trei țări cu programe nucleare nedeclarate - India, Pakistan și Israel - sunt toate complicate de lipsa de transparență.

Susi Snyder, unul dintre autorii cercetării, a avertizat că statele nucleare ”sunt pe cale să cheltuiască 100 de miliarde de dolari pe an pentru arme nucleare” și a susținut că banii ar putea fi folosiți în schimb pentru programe sociale și de mediu.

Cu cât au crescut cheltuielile în SUA și Marea Britanie, conform Ican

„Aceste miliarde ar fi putut fi folosite pentru combaterea schimbărilor climatice și pentru a salva de la dispariție animalele și plantele care susțin viața pe Pământ, ca să nu mai vorbim de îmbunătățirea serviciilor de sănătate și educație din întreaga lume”, a spus Snyder.

În ultimii cinci ani, de când Ican și-a început cercetările, cheltuielile pentru armele nucleare au crescut cu 34%, adică 23,2 miliarde de dolari. Cheltuielile din SUA au crescut cu 45% în această perioadă și cu 43% în Marea Britanie, iar conform tendințelor actuale vor depăși 100 de miliarde de dolari în 2024.

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, s-a referit în repetate rânduri la arsenalul nuclear al țării sale pentru a avertiza Occidentul. De asemenea, Rusia a început în luna mai o serie de exerciții de simulare a utilizării armelor nucleare tactice în apropierea graniței ucrainene.

Alte date, prelucrate de Institutul Internațional de Cercetare pentru Pace de la Stockholm (Sipri), arată că numărul de focoase nucleare active este și el ușor mai mare, la 9.585, determinat în mare parte de creșterea arsenalului Chinei de la 410 la 500.

Cele mai mari state nucleare rămân, ca și până în anii 1950, SUA și Rusia, care dețin aproximativ 90% din toate focoasele nucleare. Rusia are 4.380 de focoase nucleare desfășurate sau depozitate, față de SUA care au 3.708, au adăugat cercetătorii.

Poziția Rusiei

Cercetătorii Sipri au afirmat că ”se estimează că Rusia a desfășurat cu aproximativ 36 de focoase cu forțe operaționale mai mult decât în ianuarie 2023”, deși au adăugat că nu există dovezi ferme că Moscova a desfășurat vreuna dintre rachetele sale nucleare în Belarus, în ciuda declarațiilor publice ale lui Putin și ale președintelui belarus Alexander Lukașenko.

Se estimează că arsenalul de arme nucleare al Marii Britanii este neschimbat, la 225, la fel ca și cel al Franței, la 290, dar în urmă cu trei ani Marea Britanie a declarat că va ridica un plafon al numărului de focoase pe care este dispusă să le stocheze la 260 de focoase Trident pentru a contracara amenințările percepute din partea Rusiei și Chinei.

Wilfred Wan, directorul programului de arme de distrugere în masă al Sipri, a declarat: „Nu am mai văzut armele nucleare jucând un rol atât de important în relațiile internaționale de la Războiul Rece încoace”.

El a pus în contrast numărul de focoase desfășurate cu o declarație comună semnată de SUA, Marea Britanie, Franța, China și Rusia în 2022. Pornind de la declarații anterioare, cele cinci țări au precizat că ”un război nuclear nu poate fi câștigat și nu trebuie să fie purtat niciodată”, conform The Guardian.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel