Ninsoare în vară în zonele montane, în iulie și-n august. Băncilă (ANM): Pot să se întâmple în orice zi a anului
Data publicării:
Autor: Roxana Neagu
WhatsApp
foto pexels
foto pexels
Gabriela Băncilă, director în ANM, a vorbit, la DCNews, despre vreme. 

Directoare în Administrația Națională de Meteorologie, Gabriela Băncilă, a declarat, din studioul DCNews, că ”numărul de zile cu vreme care să pună probleme pentru traficul rutier, în zonele montane înalte, extrem de expuse, cum este zona Bâlea Lac, este unul semnificativ.”

ZĂPADĂ în iulie și august în zonele montane înalte

”În acest sens aș vrea să spun că data consemnată pentru cea mai târzie ninsoare în zona montană înaltă este undeva la sfârșitul lunii iulie. Data celei mai timpurii ninsori pentru aceeași zonă este consemnată la 1 august” a spus Gabriela Băncilă, la DCNews. 

”Cu alte cuvinte, precipitațiile sub formă de ninsoare, statistic vorbind, pot să se întâmple în orice zi a anului, indiferent că vorbim despre mijlocul verii” spune directoarea din ANM. 

Zilele alternante, cu temperaturi coborâte, urmate de vreme caniculară

Vorbind despre vremea în luna iunie, Gabriela Băncilă ne-a declarat că este greșit percepută ca fiind o lună cu temperaturi ridicate de vară, fiind o lună cu vreme capricioasă și ploi, în care alternează zilele calde cu zilele reci. 

Gabriela Băncilă spune că e indicat să mai ținem aproape hainele de primăvară, pentru că prima lună a verii, iunie, ”climatologic vorbind, poate să păstreze din caracteristicile sezonului anterior.” 

”Aceste alternanțe ale zilelor cu vreme mai caldă și vreme mai rece sunt specifice climatului în care ne aflăm, însă, în ultimii ani, vârfurile sunt din ce în ce mai mari, de aceea și acest stres termic asupra organismului, pe care-l înregistrăm prin trecerea de la valori foarte ridicate la valori, eventual, foarte coborâte” spune Gabriela Băncilă. 

”Luna iunie este cea mai ploioasă în țara noastră” spune directorul din ANM, asta deși, la nivel de percepție, vara este însorită, cu vreme caldă sau călduroasă. ”Ei bine, nu este așa, este o percepție total greșită pentru că statistica arată că luna iunie este cea mai instabilă lună a anului în țara noastră, ceea ce înseamnă că zilele în care-și fac apariția furtunile, cu tunete și fulgere sau în care acționează sisteme frontale ce determină precipitații chiar abundente este un tipar de vreme specific sau normal pentru luna iunie. Este adevărat că temperaturile sunt în creștere și-n luna iunie pot fi înregistrate temperaturi de peste 35 de grade, pragul caniculei” a spus meteorologul, director în ANM. 

Citește mai mult aici: EXCLUSIV  Vremea în iunie 2022. Mit spulberat din ANM: Cea mai ploioasă. Furtuni și caniculă, prognoză specifică lunii iunie

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel