• Nimic nu justifică cenzura pe vreme de pace. Jurnalistul Bogdan Teodorescu atrage atenția: Cui folosește așa ceva?
În spațiul public a apărut informația cum că, de la nivelul DSU, susținut de Guvern și ONG-uri, s-ar pregăti un mecanism de scanare a presei, în căutare de fake news. Un mesaj al Executivului lasă loc de interpretări în acest sens. Jurnalistul Bogdan Teodorescu subliniază că nimic nu justifică cenzura în vreme de pace, dar ridică și mai multe semne de întrebare.
Guvernul anunță că va reacționa, prin toată pârghiile, tentativele de dezinformare
Guvernul României a postat, vineri dimineață, pe Facebook, următorul mesaj: ”Guvernul României dezaprobă și va reacționa, prin toate pârghiile, la toate tentativele de dezinformare. Urmărim inclusiv aceste aspecte, luăm măsuri pentru a contracara aceste forme de război informațional și încercări de a crea instabilitate și de a răspândi nejustificat panica în rândul populației.” Precizarea Executivului a venit în contextul unei imagini, care arăta prețul la carburant la 11 lei/litru la o benzinărie MOL. Informația nu a fost falsă, acea benzinărie la atât a pus la vânzare combustibilul, motivând că a cumpărat cu 8,6 lei litru.
Citește aici: Patronul benzinăriei care a făcut litrul de carburant 11 lei, primele explicaţii. Staţia, amendată cu 35.000 lei
Amenzile dovedesc existența faptelor
De altfel, nu a fost singura stație care a ridicat prețul la combustibil, fapt confirmat de amenzile date în controalele de a doua zi. ”ANPC a controlat în cursul zilei de astăzi peste 70 de stații de carburant pe întreg teritoriul țării. Au fost aplicate amenzi în valoare de 370.000 lei, cea mai mare amendă, de 100.000 lei, a fost dispusă chiar la sediul central al unui furnizor de carburanți în România. Odată cu amenda a fost propus și semnat Ordinul președintelui ANPC, Horia Constantinescu, de încetare a practicilor comerciale incorecte pentru acest furnizor de carburanți. Stația de la Beiuș a fost amendată cu 35.000 lei, fiind propusă și semnată și în acest caz decizia de încetare a practicilor comerciale incorecte. ANPC, ANAF, Consiliul Concurenței, Inspecția Muncii și Inspectoratul pentru Situații de Urgență efectuează controale care au în vedere verificarea mai multor aspecte de legalitate pe piața vânzării carburanților.” a mai transmis Guvernul, în același mesaj.
Ar apărea o platformă care scanează știrile și mesajele de pe bloguri și rețele sociale
Dezinformarea conduce la panică, iar panica este un bun instrument în ceea ce numim război hidrib. Totuși, în acest caz, panica a fost generată de o decizie, la început punctuală, ulterior aplicată și de alte benzinării din țară.
În acest context, în spațiul public a apărut informația că s-ar pregăti o platformă informatică, care va scana presa online, dar şi bloguri şi reţele sociale, pentru a găsi “fake news”, surse de dezinformare şi propagandă. Platforma ar fi motivată de războiul din Ucraina și ar urma să fie dezvoltată de DSU, împreună cu Guvernul și mai multe ONG-uri. Citește aici mai mult
Cenzura pe vreme de pace
Jurnalistul Bogdan Teodorescu a afirmat, despre această situație, la Antena 3: ”Toată țările democratice, în război, introduc sisteme de cenzură, unele extrem de agresive.” Jurnalistul a atras atenția, astfel, asupra birourilor de presă care... vânează presa.
”Noi, însă, suntem în pace. De ce un asemenea act apare într-un regim de pace? Evident, se creează, din nou, o falie în societatea românească între cei care susțin libertatea de expresie, libertatea cetățeanului, drepturile civile și stat, care ar trebui să ne cheme, la un moment dat, la război (n.r. astfel de sisteme fiind lansate, așa cum istoria a arătat-o în vreme de război) și noi să avem încredere în el. Aceste fracturi sunt ori formule de mare incompetență, ori, Doamne ferește, ceva mai mult. La ora actuală, legitim, presa din România se uită cu suspiciune către ceva ce ar trebui să fie partenerul ei în momente de criză, respectiv Guvernul României, structurile legal alese și numite în România. Întrebarea este cui folosește așa ceva, în condițiile în care nici măcar nu e nevoie de o asemenea dezvoltare de forțe ca să faci un asemenea serviciu de monitorizare. Cui folosesc aceste fracturi în societatea românească?” sunt problemele ridicate de Bogdan Teodorescu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News