Data publicării:
ISIS a reușit o lovitură teroristă asupra Uniunii Europene
Cunoscutul Niels Schnecker intră în echipa de editorialiști a DCNews , unde va publica analize cu preponderență pe teme economice, dar și comentarii cu privire la politica internă și externă. În primul editorial scris pentru DCNews , Niels Schnecker abordează subiectul imigranților care au luat cu asalt Europa în ultimele luni. El consideră că Gruparea Statul Islamic ”a reușit o lovitură teroristă asupra Uniunii Europene” și oferă mai multe argumente în sprijinul afirmației sale.
Iată analiza scrisă de Niels Schnecker pentru DCNews:
”ISIS A REUSIT O LOVITURA TERORISTA ASUPRA UNIUNII EUROPENE
In cartea lor “Political Terrorism” (Harvard University 1988), Alex Schmidt si Albert Jongman inventariaza 109 definitii diferite ale terorismului. Toate au insa doua trasaturi comune: 1. Un atac terorist trebuie sa creeze frica, panica, dezordine; 2. Terorismul determina modificarea unor comportamente guvernamentale ale tintei. Am amintit aceste lucruri pentru a le suprapune peste situatia actuala a refugiatilor din Europa. Stim ca majoritatea refugiatilor vin din tari in care ISIS este prezent. Stim, de asemenea, ca o buna parte dintre cei ce umplu acum marile, soselele, garile, autogarile, orasele si centrele europene pentru refugiati, nu provin din zone de conflict precum Siria sau Irak. Mai stim ca de cateva saptamani statele UE (si un numai, pentru ca li se adauga si Macedonia si Serbia) se confrunta cu inceputul unei crize umanitare, juridice, constitutionale si de tratat european cum nu au mai intalnit pana acum. Abordarea subiectului de catre canalele media este atat de multipla incat - in loc sa explice - lasa si mai multe intrebari deschise. Iar populatia tarilor afectate este intr-o stare de neliniste, ba chiar teama pentru viitor. In plus avem confruntari politice intre diferitele state (dealtminteri alíate) in ceea ce priveste raspunderea fata de acesti oameni. Se vorbeste de solidaritate, dar nu este inca foarte clar intre cine si cine.
Va mai dau o perspectiva. Haideti sa comparam situatia cu lumea IT-ului. Una din metodele prin care un hacker ataca serverele unei tinte este de a “arunca” (transmite) o foarte mare cantitate de date catre acel server, facandu-l sa se “inece” cu datele pe care le primeste la un moment dat. Metoda se numeste “flooding” si produce caderea serverului. Daca ne gandim la faptul ca o serie intreaga de servicii guvernamentale ale statelor afectate au ajuns sa nu mai faca fata puhoiului de refugiati si, daca ne gandim ca acesta este doar inceputul, atunci putem vedea acest atac ca pe un fel de “floodding” avand ca tinta guvernele europene si chiar aparatul european insusi.
Vezi și: Spațiul Schengen, suspendat! Germania a reintrodus controale la frontiera cu Austria
Sa mai adaugam niste elemente (unele trecute neobservat sau necoroborate de presa). Dupa primavara araba (atunci am argumentat ca acea actiune reprezinta o operatiune orchestarata de Al Qaida – o premergatoare a ISIS) au inceput, mai mult decat de obicei, sa fie interceptate ambarcatiuni cu refugiati din Africa de Nord si din Orientul Mijlociu ce se “refugiau” in Italia, Grecia, Spania, Franta. Garzile de coasta, in majoritatea lor, acceptau statutul de refugiat al acestora si introduceau persoanele in sistem, asa cum si acum o fac acum Germania si celelalte tari UE. In acelasi timp, crestea si numarul celor ce incercau sa treaca peste Canalul Manecii in Marea Britanie. Incercarile guvernului britanic de a limita ajutoarele sociale pentru aceste categorii nu a reusit. Nu vreau sa induc idea ca acesti refugiati (sau majoritatea) nu sunt refugiati adevarati, dar incerc sa spun ca acestia sunt “manati” de catre ISIS - prin metode pe care serviciile de informatii le-au folosit de-a lungul timpului - spre destinatia “inima Europei”. Ne amintim ca in 1989, putin inainte ca Zidul Berlinului sa cada am avut un exod puternic din Ungaria, Polonia si Cehia, ba chiar si din URSS, catre granita de vest a lagarului socialist, exod care a culminat cu strapungerea portilor zidului Berlinului sau escaladarea acestuia de catre un numar foarte mare de oameni. Abia dupa cateva zile s-a anuntat oficial ca zidul “a cazut” si traficul a devenit “liber”. Acest episod a fost, evident, coordonat si pregatit de serviciile de informatii ale tarilor NATO in scopul “invingerii” URSS si tarilor Pactului de la Varsovia.
In cazul ISIS nu este vorba de un scop eliberator ci, dimpotriva, unul de ocupare. Dupa parerea mea, aceste cresteri in intensitate a refugierilor in Europa in ultimii 2 ani nu au fost decat teste si exercitii pentru atacul final, cel ce se desfasoara acum. Este vorba de un atac ce urmareste scopuri multiple: 1. Blocarea sistemului social din tarile europene; 2. Paralizarea sistemelor de transport si comunicare (va amintesc ca Ungaria a fost obligata sa suspende pentru 2 zile toate trenurile sale internationale, mai ales cele spre Viena); 3. Bulversarea si blocarea sistemelor de cooperare intra-europeana (mai ales cele care se refera la identitate); 4. Infiltrarea de agenti ISIS in interiorul Europei (trecand pe langa filtrul de securitate. Sa un uitam ca acesti oameni se revarsa peste granite venind din zone nesecurizate si fara sa fie inregistrati. Din cauza presiunii numarului mare, statul -oricare ar fi acela- nu poate sa ii ia suficient de repede in evidente, permitand astfel pierderea urmei celor ce nu vor sa fie inregistrati); 5. Bulversarea acordurilor europene (sunt deja state car incep sa puna in discutie niste “institutii sfinte” ale Uniunii Europene, cum ar fi libera circulatie si granitele libere); 6. Producerea de panica si nesiguranta in randul populatiei si exacerbarea elementelor xenofobe din toate statele (populatia este impartita deja in 2 tabere: tabara care militeaza pentru acceptarea refugiatilor si cea care se opune imigratiei masive).
Si numai considerand aceste 6 elemente si deja putem vorbi de un atac reusit al ISIS asupra guvernelor tarilor UE si asupra Uniunii in sine. Extrapoland situatia pentru urmatoarele luni si urmatorii ani, putem previziona presiuni foarte mari pe bugetele sociale ale guvernelor, o presiune enorma asupra pietii muncii deja slabita dupa criza economica pe care Europa abia spera sa o cucereasca in 2016/2017, o presiune din partea unor state membre asupra unor mecanisme sau institutii europene pentru reanalizarea si chiar redefinirea acestora. Dar cel mai periculos in viitor il reprezinta tocmai agentii pe care ISIS va fi reusit sa ii plaseze in diferite tari, in diferite pozitii, care vor putea sa desfasoare adevarate atacuri strategice asupra Europei din interiorul ei si sa racoleze, profitand de starea de saracie a unora, noi membri in aceasta organizatie terorista.
Citește și: Viktor Orban, reacție fulger după ce Germania a suspendat Spațiul Schengen
Europa se afla pentru prima oara in mijlocul unui atac terorist de mare amploare, concertat, organizat cu rabdare si meticulozitate de 3 ani de zile si executat cu precizie si cu exactitate de catre ISIS. Atac ce pune in pericol nu doar libertatea noastra, ci intregul nostru mod de viata. El nu este, din pacate, perceput ca atare din cauza faptului ca nu este executat cu arme, sau ca – pana acum - nu a facut sa explodeze ceva fizic si nu a dus la pierderi de vieti omenesti (cel putin in aceasta faza), dar atacul ar trebui luat in serios si vazut pentru ceea ce este. Faptul ca ISIS inca nu a inregistrat un video in care sa se felicite pentru aceasta lovitura este doar pentru ca ne aflam in mijlocul operatiunii, dar la final va asigur ca o vom vedea.
Si un argument in post scriptum. Daca acesti oameni cautau doar sa fuga de o situatie de conflict armat si sa se puna la adapost de un regim totalitar, atunci logica antropologica spune ca ar fi trebuit sa caute in primul rand ceva apropiat, care sa necesite un efort minim de integrare si, desigur, care sa ofere perspective economice bune de continuare a vietii. Dintre toate aceste conditii Europa o ofera doar pe ultima, pe cand tari precum Kuweit, Oman sau Emiratele Arabe Unite, ofera toate trei premisele. Nu trebuie sa mearga foarte departe, pot folosi limba lor materna, inteleg cultura si obiceiurile (in majoritatea lor), exista conditii economice bune. Cu toate acestea niciun refugiat nu a facut incercarea de a intra in aceste state ci s-au indreptat cu totii spre un drum plin de pericole care inseamna traversarea marii, mii de kilometri de mers pe jos, imposibilitatea comunicarii in limba proprie, o cultura total opusa fata de cea in care au trait. Sa credem oare ca in tot acest demers nu au fost coordonati (chiar si fara ca ei sa-si dea seama) de nimeni?”
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News