Nicușor Dan vrea să REFACĂ PUG 2000. Termen limită: 2025. Ce se întâmplă cu spațiile verzi teoretice, ce erau și ce sunt - DOCUMENT
Nicușor Dan nu mai vrea blocuri între blocuri. Caută spațiile verzi din 2000, terenuri agricole și pomicole, ce aveau să devină parcuri până în 2025. În acest sens, planul, odată cu suspendarea PUZ-urilor, este refacerea PUG 2000.
Spații verzi teoretice, nu blocuri între blocuri
La sfârșitul lunii februarie, Nicușor Dan, primar general al Capitalei, afirma că trebuie să înceteze tipul de dezvoltare blocuri între blocuri, dar și că Bucureștiul trebuie să respecte Planul Urbanistic General (PUG) din 2000, în baza căruia să fie construite: locuri pentru locuit, activități economice, școli, unități sanitare și spații verzi. Spunea atunci primarul că pentru toate acestea există fonduri europene.
”Noi, ca administrație locală, de 20 ani de ani n-am fost în stare să facem din acele spații verzi care erau teoretice, dar pentru care se păstrase locul în PUG, spații verzi efective. Asta nu înseamnă că acum trebuie să le construim. Asta înseamnă că acum trebuie să luăm bani europeni ca să le facem acum, ce n-am făcut acum 20 de ani și să nu punem bloc lângă bloc” spunea Nicușor Dan, la Digi24.
Cum spațiul verde reprezintă plămânul unui oraș, mai ales unul în care sunt extrem de frecvent alerte de poluare, am trimis o solicitare către Primăria Capitalei cu privire la poziționarea spațiilor verzi teoretice din București, conform PUG 2000, pentru a afla evidența acestora, adresele, unde, cum sunt poziționate.
În schimb, am primit un răspuns și harta Capitalei, cu spații verzi și spații verzi hașurate.
Iată răspunsul complet, cu precizarea că sublinierile și alte detalii de font aparțin redacției:
”Având în vedere solicitarea dvs. înregistrată la Direcția de Presă cu numărul 269/25.02.2021, vă comunicăm următorul răspuns transmis de Direcția Urbanism:
Pentru anul 2021, în proiectul de buget al Municipiului Bucureşti, două dintre principalele prevederi bugetare propuse vizează refacerea Planului Urbanistic General pentru asigurarea unei dezvoltări corecte a orașului și finalizarea Registrului Spațiilor Verzi. În cei 20 de ani de la aprobarea PUG, au intervenit evenimente de ordin juridic și urbanistic care fac necesară o analiză și o actualizare a reglementărilor urbanistice.
Planul urbanistic general se elaborează în baza strategiei de dezvoltare a localității și se corelează cu bugetul și programele de investiții publice ale localității, în vederea implementării prevederilor obiectivelor de utilitate publică.
Conform strategiei de dezvoltare, Planul urbanistic general al municipiului București, aprobat prin HCGMB nr. 269/2000, este elaborat pentru orizontul anului 2025. Creșterea suprafeței spațiilor plantate publice și a celor ecologic necesare, prin crearea unor noi parcuri publice în apropierea Lacului Dâmbovița, în zona Văcărești și în partea de Sud a Municipiului se regăsește printre obiectivele strategice și obiectivele urbanistice de dezvoltare ale municipiului București menționate în cadrul secțiunii 4 - Creșterea calității vieții locuitorilor.
În acest sens, în Planul urbanistic general al municipiului București sunt încadrate în V - zona spațiilor verzi, atât spațiile verzi existente și cunoscute cum sunt marile parcuri și grădini, Herăstrău, Tineretului, Carol I, Cișmigiu, Gradina Botanică, etc., precum și alte suprafețe de teren care, la momentul elaborării documentației nu erau amenajate ca parcuri dar care erau libere și aveau în marea lor majoritate folosință agricolă sau pomicolă și care, prin regulamentul local de urbanism al PUG erau reglementate din punct de vedere al folosinței și urmau să devină, în orizontul anului 2025 și în limita sumelor alocate anual prin bugetul local, spații verzi publice, spații pentru sport și agrement, spații plantate și păduri. Acestea din urmă sunt spațiile verzi care se regăsesc în planul de reglementări urbanistice, dar nu sunt încă realizate în teren.
Din păcate, deși creșterea suprafeței spațiilor plantate publice și crearea unor noi parcuri a reprezentat un obiectiv strategic, punerea în practică a acestuia nu a constituit o prioritate pentru administrațiile precedente.
Spațiile verzi existente (verde compact) și propuse/„teoretice” (hașura verde) sunt reprezentate pe planșa nr. V – Obiective de utilitate publică – Propuneri.” - Vezi aici documentul
Prin urmare, se dorește refacerea PUG 2000, rămâne de văzut dacă tot cu orizont de aplicare 2025, iar, până la acest moment, nu este finalizat Registrul Spațiilor Verzi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News