Nicuşor Dan vrea mai mulţi bani pentru Primăria Generală, primarii de sectoare nu sunt de acord. "60% din buget se duce pe subvenţii"
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Nicușor Dan Foto: Crișan Andreescu
Nicușor Dan Foto: Crișan Andreescu
După ce a câştigat al doilea mandat de primar al Bucureştiului, Nicuşor Dan a anunţat că va organiza un referendum prin care va cere părerea bucureştenilor despre modul în care se împart banii în Capitală. Concret, primarul general spune că nu e normal ca Primăria Generală să aibă un buget mai mic decât primăriile de sector. 

"Bucureştiul are un mare deficit de dezvoltare din faptul că din bugetul său mare un procent important se duce spre sectoare şi atunci Primăria Capitalei nu poate să facă investiţii majore în infrastructura de transport, de spitale, educaţionala pentru a face din Bucureşti un mare centru academic. Şi putem să dăm multe alte exemple. Asta este problema banilor.

Şi problema de urbanism este că primarul general răspunde de trafic, dar autorizaţiile le dau primarii de sector şi nu există nici controlul Inspectoratului de Stat în Construcţii, nici al prefectului, aşa cum ar trebui să fie. Acestea sunt cele două probleme mari care ţin de codul urbanismului, şi de Codul fiscal, şi de Legea bugetului naţional.

Pe de altă parte, avem problema spaţiilor verzi şi lunga dezbatere pe care am avut-o şi pe codul urbanismului, şi pe legea spaţiilor verzi urbane. În dezbaterile acestor legi, am văzut poziţii în Parlament care sunt departe de interesul public şi, atunci, evident că este o oportunitate pentru mine, preocupat de aceste chestiuni şi considerând că ele sunt importante pentru bucureşteni, să le aduc în dezbatere acum înainte de aceste alegeri", a spus Nicușor Dan la Digi 24.

Primarii de sectoare nu sunt de acord. "60% din buget se duce pe subvenţii" 

Daniel Băluţă, primarul Sectorului 4, a explicat la Ce Se Întâmplă, emisiune moderată de Răzvan Dumitrescu, de ce propunerea nu este una bună. 

"Am o părere foarte proastă despre această idee. Vreau să vă spun un lucru extrem de interesant din punct de vedere economic. Primăria Capitalei cheltuie 60% din bani pe subvenţii. E o problemă legată de strategie economică, de management. E o problemă foarte mare. Indiferent cât de mulţi bani ar avea Primăria Municipiului Bucureşti, asta e o problemă majoră. 

A doua problemă este legată de faptul că, în situaţia deocamdată ipotetică în care ar exista o colaborare foarte bună între primarul general şi cei de sectoare, o parte foarte importantă dintre proiectele primarului general ar putea fi implementate de primarii de sector. Chiar dânsul are câteva succese, să ne gândim la pasajul Doamna Ghica. 

În sectorul 4 am primit Eroii Revoluţiei în administrare, planşeul de la pasajul Unirii, deci se poate.

Deci vorbim de eficienţă, ca primă problemă, pentru că nu este firesc să cheltuim 60% din banii daţi de oameni pe subvenţii. Dacă am cheltui şi procentul dus pe salarii, este normal să nu mai rămână aproape nimic pentru investiţii. De aici apar şi dificultăţile. Este adevărat, şi e important să nu fiu ipocrit, că Bucureştiul, având în vedere contribuţia la PIB, ar trebui să primească o fracţie mult mai mare. Primeşte de 7 ori mai puţin decât oferă. Iar nevoile pe care le vedem cu toţii sunt foarte importante. 

Iar ultima problemă este legată de managementul propriu zis, de abilităţile de team-leader pe care le are sau nu le are primarul general. Primarii de sector nu sunt adversari, sunt parteneri ai primarului Capitalei. Cât timp persoana fizică nu poate privi în această direcţie, e normal ca rezultatele să întârzie. Dar primarul general beneficiază de o încredere enormă în rândul bucureştenilor, iar asta îl obligă să şi modifice câteva lucruri din punct de vedere al leadership-ului. Atât eu, cât şi ceilalţi primari de sector, avem toată deschiderea pentru a fi alături de dânsul, în interesul bucureştenilor", a mai declarat Daniel Băluţă. 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel