Data publicării:

Nicușor Dan ar insista cu demersul de a transforma Casa Presei în monument istoric

Autor: Neagoe Narcis-Florentin | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: David Stanley via Flickr
Foto: David Stanley via Flickr
Primarul Nicușor Dan ar insista să facă fosta Casa Scânteii în monument istoric.

Primarul General al Capitalei, Nicușor Dan, ar dori să declare Casa Presei drept monument istoric, transmite Cetățeanul.net.

Comisia Monumentelor Istorice i-ar fi respins primarului primele solicitări pe motiv că clădirea construită în anii ’50 nu îndeplinește cerințele legale pentru acest demers. Comisia va reanaliza această decizie la următoarea ședință.

Ce spune Primăria

 

Primăria Capitalei a refuzat să răspundă întrebărilor când vine vorba de transformarea Casei Scânteii în monument istoric, spunând că sarcina aceasta revine Ministerului Culturii. „Conform Legii nr. 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice și ale normelor metodologice emise de Ministerul Culturii, Cultelor și Patrimoniului Național, cu avizul Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice, clasarea și inventarierea monumentelor istorice se realizează de către Ministerul Culturii cu avizul Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice”, ar fi răspuns instituția bucureșteană.

Ce transmite Ministerul Culturii

 

„În data de 28.06.2022 a fost înregistrată la Ministerul Culturii o adresă a domnului Nicușor Dan – Primarul General al Municipiului București, prin care se solicita declanșarea procedurii de clasare ca monument istoric a Ansamblului Casei Presei Libere. Aceasta a fost redirecționată și înregistrată la Direcția pentru Cultură a Municipiului București.

Ulterior, în 01.11.2022, Direcția pentru Cultură a Municipiului București (…) a solicitat completarea propunerii de clasare, argumentându-se că motivele prezentate în adresa domnului primar, corecte din punct de vedere urbanistic și juridic, nu sunt suficiente în ceea ce privește inițierea declanșării procedurii de clasare”, precizează Ministerul Culturii.

Mai multe despre Casa Presei Libere

 

Casa Scânteii (înainte de 1989), actuala Casa Presei Libere, este o clădire construită în perioada comunistă în București. Aceasta adăpostea principala tipografie a țării și sediul ziarului Scînteia, organul de propagandă al Partidului Comunist Român. Numele clădirii provine de la acest ziar.

Stilul arhitectural este realism socialist, o formă de neoclasicism inspirată de modelul sovietic. Clădirea a fost ridicată între anii 1952 și 1957 pe locul unde se afla Hipodromul Băneasa, o construcție reprezentativă a vechiului București, demolată de autoritățile comuniste.

În prezent, clădirea se numește Casa Presei Libere și găzduiește mai multe instituții media, printre care și redacția DC News.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel