Data publicării:
Nicușor Dan a cheltuit 11 milioane de euro pe case de avocatură care să-l reprezinte în procese. Primarul a dat și parcările publice pe mâna avocaților
Primarul Nicușor Dan a cheltuit în cei 4 ani de mandat aproximativ 11 milioane de euro pe case de avocatură care l-au reprezentat în procese.
Primarul general al Capitalei, Nicușor Dan, a dat în „boala avocaților”. A cheltuit milioane de euro din bani publici ca să dea de lucru caselor de avocatură. De contractele cu avocații nu a „scăpat” nici măcar Regulamentul de parcare al Capitalei, potrivit Cetățeanul.net.
„Casele de avocatură creează dependență!”. Acest avertisment ar trebui afișat în Primăria Capitalei, pentru ca nimeni să mai pățească ce a pățit primarul Nicușor Dan. După ce a înfierat vechea administrație pentru că a angajat avocați în procesele pe care le avea Primăria Capitalei, deși avea la dispoziție un stufos departament juridic, Nicușor Dan, o dată ajuns la „butoane”, a continuat această practică nocivă pentru banii publici. Ba mai mult, a tocat sume uriașe pe externalizarea serviciilor juridice. Curată dependență, cel puțin în cazul fostului activist.
„Parcagii” cu robă
Primarul general Nicușor Dan a ajuns să dea bani unor firme de avocatură până și pentru ”actualizarea” Regulamentului de parcare al Capitalei.
Deși are o armată de juriști la dispoziție (peste 80 de consilieri juridici), Nicușor Dan – până să ajungă primar adversar declarat al externalizării serviciilor juridice ale Capitalei, a delegat asocierea de case de avocatură „Mocanu și Asociații” (lider de asociere) și „Negoiță și Asociații” pentru a actualizarea regulamentului de parcare și taxare a parcării în Municipiul București.
Este vorba de un contract subsecvent al unui acord-cadru încheiat de Primăria Capitalei cu asocierea formată din cele două societăți de avocatură.
„Având în vedere Acordul-Cadru de asistentă juridică nr. 795/04.07.2018, părțile au convenit, de comun acord încheierea prezentului contract subsecvent.
Prin încheierea prezentului contract prestatorul își asumă obligația de a presta următoarele servicii juridice: analiză și consultanță juridică de specialitate pentru actualizarea regulamentului de parcare și taxare a parcării în Municipiul București”, prevede contractul subsecvent, încheiat de Municipiul București pe 9 iunie 2021.
În ultimii ani, în topul caselor de avocatură care au semnat contracte cu Primăria Generală, „Mocanu și asociații” deține primul loc.
Primarul Nicușor Dan nu strică orzul pe gâște. Îl dă avocaților…
Documentul prevede și activitățile pe care trebuie să le presteze „Mocanu și Asociații” în cadrul acestui contract.
„Pentru aducerea la îndeplinire a mandatului acordat, Consultantul va desfășura acțiuni de reprezentare, cercetare, studiu, documentare, identificare documente necesare, va redacta rapoarte de analiză juridică către Municipiul București, adrese către organele implicate și cereri de chemare în judecată și va reprezenta în instanță Municipiul București”, se mai arată în document.
Pentru aceste servicii, onorariul orar plătit fiecărui avocat a fost de 145 lei + TVA. Nicușor Dan trebuie să răspundă câți bani a cheltuit pentru acest contract și să explice de ce consilierii săi juridici au fost considerați incompetenți să facă această activitate. Ceeea ce știm cu certitudine este că Primăria Capitalei a irosit din banii bucureștenilor resurse importante pentru servicii „ordinare” prestate de un prestator supracalificat, așa cum sunt avocații.
Este pentru prima oară când actualizarea regulamentului de parcare al Capitalei este dată pe mâna unor case de avocatură, spun sursele consultate de ziarul Cetățeanul. Până acum, această activitate – care ține, am putea spune, de ABC-ul activității juridice, a căzut în sarcina Direcției de Asistență Tehnică și Juridică din primărie.
Sebastian Burduja: „O bătaie de joc la adresa bucureștenilor”
Liderul PNL București Sebastian Burduja l-a criticat dur pe primarul Nicușor Dan pentru „apetența” sa față de casele de avocatură și solicită public edilului să comunice public cu ce se ocupă fiecare consilier juridic al primăriei.
„Sunt zeci de consilieri juridici în Primăria Generală. Nicușor Dan continuă bătaia de joc la adresa bucureștenilor și contractează case de avocatură nu doar pentru nenumăratele litigii în care s-a implicat, cât și pentru proceduri simple, pentru care aparatul primăriei are datoria să se exprime, așa cum este și regulamentul pentru parcări. Banii publici nu sunt banii tăi, Nicușor! Solicit public primarului general să comunice transparent pe site-ul primăriei cu ce se ocupă fiecare consilier juridic al PMB, care este justificarea pentru fiecare contract încheiat cu casele de avocatură, care este suma totală plătită și care este rezultatul acestui dezmăț din banii bucureștenilor — ce procese au fost câștigate / pierdute, cuantumul penalităților și amenzilor, dacă PMB a plătit amenzi aplicate pe persoană fizică lui Nicușor Dan. Ajunge!”, a declarat Sebastian Burduja.
Gabriela Firea: „Este o deturnare de fonduri”
Și fostul primar al Capitalei Gabriela Firea atrage atenția că regulamentul de parcare este de competența consilierilor juridici, nu a avocaților.
„Cred că este o deturnare de fonduri către casele de avocatură aduse pe lângă primărie pentru a proteja interesele personale ale primarului în sutele de procese unde era parte ca ong-ist.
Primăria Capitalei are mii de procese pe care trebuie să le gestioneze Direcția Juridică. Pot înțelege să existe ajutor extern din partea unor case de avocatură pentru litigiile care privesc patrimoniul și resursele orașului. Am avut și în mandatul meu servicii oferite de case de avocatură, dar nu pentru activități de competența consilierilor juridici”, a declarat Gabriela Firea.
Piedone: „Nicușor Dan nu mai trece nici strada fără avocați…”
La rândul său, primarul sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, spune că actualizarea regulamentului de parcare este de competența aparatului juridic al Primăriei Capitalei.
„Când ai atâția consilieri juridici, cum poți să cheltuiești bani publici pe avocați, pentru o activitate atât de banală? Asta e o procedură foarte simplă, pe care noi la sectoare o facem cu personalul de specialitate din primărie. Bag de seamă că Nicușor Dan nu mai poate să treacă nici strada fără avocați”, a declarat primarul sectorului 5 Cristian Popescu Piedone.
Nicușor Dan a tocat pe avocați peste 11 milioane de euro, din banii bucureștenilor
Primarul general Nicușor Dan a cheltuit, în mai puțin de trei ani de mandat, peste 55 de milioane de lei (peste 11 milioane de euro!!!), din banii bucureștenilor, pe case de avocatură ca să-l reprezinte în procese. Cifrele, puse la dispoziția ziarului Cetățeanul chiar de Primăria Capitalei, sunt edificatoare.
În anul 2021, Primăria Capitalei a cheltuit pe servicii juridice prestate de avocați și case de avocatură „modesta” sumă de 13.522.408,91 lei. Spunem „modesta”, pentru că în anii următori Nicușor Dan a mărit potul.
În 2022, Nicușor Dan a făcut jaf: a băgat în conturile avocaților o sumă aproape dublă – 23.614.804,55 lei.
În primele zece luni din 2023, primarul a păstrat ritmul fraudei cu bani publici (chiar el a folosit termenul de „fraudă” când dăduse în judecată Primăria! – n.r.) risipind pe avocați 17.872.700,54 lei.
Primăria Capitalei a omis să precizeze că toate contractele cu casele de avocatură au fost atribuite prin încredințare directă, fără licitație!
Relevant cu privire la JAFUL banului public este că Direcția Juridic din PMB, structură din aparatul de specialitate al Primarului General – are 86 de posturi (de la poziția 877 – la poziția 962 inclusiv), conform Ștatului de funcții aprobat prin Hotărârea Consiliului General (HCGMB) nr. 52/2020.
Nicușor Dan, pe vremea când era activist: „Primăria a fraudat dispozițiile imperative ale legii”
Atunci când reprezentanții Capitalei au invocat că Primăria este sufocată de mii de procese și nu are cum să se apere în instanță doar cu 25 de consilieri juridici, activistul Nicușor Dan a sărit ca ars și a susținut că Primăria Capitalei ar fi trebuit să angajeze mai mulți consilieri juridici, nu „să fraudeze” legea: „Dacă ar fi considerat că gradul de încărcare de 400 de dosare / consilier juridic trebuie redus, Municipiul București ar fi trebuit să angajeze mai mult personal de specialitate juridică şi nu să fraudeze dispozițiile imperative ale OUG nr. 26/2012 prin care legiuitorul a urmărit eliminarea „direcționării” fondurilor publice către diverse societăți de avocatură”.
OUG 26/2012 arată de ce sunt ilegale serviciile prestate de avocați la Primăria Capitalei
În 2012, în urma sesizărilor Curții de Conturi, Guvernul a emis o ordonanță prin care a interzis contractele de asistență juridică prestate de avocați sau case de avocatură, dacă instituțiile publice aveau în componență departamente juridice.
OUG 26/2012 privind unele măsuri de reducere a cheltuielilor publice și întărirea disciplinei financiare prevedea că „Autoritățile şi instituțiile publice ale administrației publice centrale şi locale, indiferent de modul de finanțare şi subordonare, societățile naționale, companiile naționale şi societățile comerciale cu capital integral sau majoritar de stat, precum şi regiile autonome care au în structura organizatorică personal propriu de specialitate juridică nu pot achiziționa servicii juridice de consultanță, de asistență şi/sau de reprezentare”.
Actul normativ prevede o singură excepție: „În situații temeinic justificate, în care activitățile juridice de consultanță, de asistență şi/sau de reprezentare, necesare autorităților şi instituțiilor publice, nu se pot asigura de către personalul de specialitate juridică angajat în aceste entități, pot fi achiziționate servicii de această natură, în condițiile legii”.
Potrivit specialiștilor, sintagma „în situații temeinic justificate” se referă numai la cazurile concrete în care personalul de specialitate juridică angajat nu are pregătirea sau experiența necesară impusă de natura specifică a respectivelor cauze.
Or, în cazul contractului pentru regulamentului de parcare al Capitalei vorbim de o situație flagrantă: personalul de specialitate al primăriei avea pregătirea sau experiența necesară pentru această activitate, dar Nicușor Dan a preferat să plătească din bani publici casele de avocatură.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News