Nicolae Ciucă, surpriză la prezidențiale! Răsturnare de situație privind procentele din sondaje
Majoritatea sondajelor de opinie îl dau pe Nicolae Ciucă la aproximativ 10% pentru primul tur al alegerilor prezidențiale sau - în orice caz fie pe poziția a treia, fie a patra, fie a cincea, iar un singur sondaj - dat publicității ieri - îl dă la 19%, pe poziția a doua după Marcel Ciolacu, lucru greu de crezut că are aplicabilitate în realitate. De ce? Aflăm în rândurile de mai jos.
Majoritatea sondajelor îl plasează pe Nicolae Ciucă în jurul a 10% în preferințele de vot pentru primul tur al alegerilor prezidențiale, însă un sondaj recent, publicat ieri, îl ridică la 19%, pe locul al doilea, după Marcel Ciolacu. De exemplu, conform sondajului realizat de Argument (institutul de sondare al DCMedia Group), Nicolae Ciucă este cotat cu doar 7,6% și ocupă locul cinci în opțiunile de vot. Alte sondaje, cum este cel al Sociopol, îl situează la 15%, pe locul patru, după Marcel Ciolacu (29%), George Simion (21%). Elena Lasconi are 12%. Aceste diferențe indică o volatilitate ridicată și o competiție deschisă pentru aceste poziții.
De ce sunt aceste procente atât de variabile? O explicație relevantă este oferită de sociologul Remus Ștefureac, care evidențiază dificultatea transferului de voturi între diferitele tipuri de alegeri, mai ales în cazul PSD și PNL. La ultimele alegeri, în 2024, PSD și PNL au obținut împreună aproximativ 63,8% din voturi pentru funcțiile de primar, însă pentru Parlamentul European, scrutin organizat în aceeași zi, au obținut doar 48,6%. Astfel, o parte semnificativă a alegătorilor care au susținut candidații PSD și PNL la primării nu au transferat voturile către listele euparlamentare ale acelorași partide. Adică românii votează omul, nu neapărat partidul.
Dacă transferul voturilor pentru candidații PNL și PSD nu s-a realizat complet nici măcar când alegerile au fost simultane, este de așteptat ca la prezidențiale, transferul să fie și mai dificil. Astfel, chiar dacă PNL beneficiază de o rețea vastă de primari, adică 1100, acest avantaj nu garantează un transfer direct de voturi către Nicolae Ciucă, ceea ce explică procentele mai scăzute în sondaje.
„În 2024, PSD și PNL au obținut împreună aproximativ 63,8% din voturile pentru Primari, cu 5% mai puțin la Consiliile Locale (58.7%) și cu 15% mai puțin la alegerile pentru Parlamentul European (48.6%) organizate simultan cu alegerile locale. Așadar, chiar și în cazul unor alegeri organizate în aceeași zi, votul pentru Primari nu s-a transformat 100% în vot pentru Consiliile Locale și cu atât mai puțin în vot politic pentru Parlamentul European. Consilierii locali PSD+PNL au luat cam 92% din voturile Primarilor PSD+PNL, iar lista comună PSD+PNL la Alegerile pentru Parlamentul European a luat aproximativ 76% din voturile Primarilor PSD+PNL. Repet, toate acestea în condițiile unor alegeri organizate în aceeași zi în care transferul voturilor de la Primarii PSD-PNL către Consilieri Locali PSD-PNL și către lista PSD-PNL pentru Parlamentul European ar fi trebuit să fie perfect. În aceste condiții, este de așteptat ca transferul voturilor de la Primari către listele pentru Alegerile Parlamentare și către candidații pentru Alegerile Prezidențiale organizate la 6 luni distanță să fie și mai dificil de realizat”, scria sociologul Remus Ștefureac în septembrie 2024.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News