Nicolae Ciucă, replică după ce Marcel Ciolacu a spus că îi plăcea mai mult de "domnul Ciucă cel natural": Am rămas acelaşi. A fost o chestiune de ton
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florentina Constantin
WhatsApp
Inquam Photos / Daniel Stoenciu
Inquam Photos / Daniel Stoenciu
Nicolae Ciucă a venit cu o replică, după ce Marcel Ciolacu a spus că îi "plăcea mai mult domnul Nicolae Ciucă cel natural, adevăratul Nicolae Ciucă" și că "î ntrebările puse de consultanți sunt o surpriză pentru mine, mai ales în vocea domnului Nicolae Ciucă".

Cosmin Prelipceanu: Aveţi vreo suspiciune în legătură cu Pilonul II de pensii? Am văzut întrebarea pe care i-aţi adresat-o lui Marcel Ciolacu. Se referea la Pilonul II de pensii şi la nevoia nemajorării taxelor şi impozitelor în 2024.

Nicolae Ciucă: Am discutat cu Marcel Ciolacu şi discutăm în fiecare zi legat de toate aceste măsuri, inclusiv de aspectele care ţin de tot ceea ce s-a discutat în spaţiul public vizavi de asigurarea veniturilor necesare pentru construcția bugetului şi aţi văzut că am reuşit să ne impunem această asumare care este absolut normală pentru orice decident politic atunci când ia măsuri care impactează mediul de afaceri. În dialogul cu mediul de afaceri, am explicat foarte clar că acestea sunt măsurile şi nu va mai fi niciun fel de altă măsură fiscală pe anul 2024 şi este normal să fie aşa. Pilonul II de pensii va fi neatins, este o asumare la nivel de coaliţie, şi va exista o creştere a contribuţiei cu 1%, de la 1 ianuarie 2024.

Cosmin Prelipceanu: Nu aveţi nicio suspiciune, dar de ce i-aţi pus întrebarea asta lui Marcel Ciolacu? Dacă e de acord să garanteze că, în 2024, nu se atinge de Pilonul II şi de taxe şi impozite.

Nicolae Ciucă: A fost o întrebare absolut ajutătoare. Probabil că tonul pe care am pus eu întrebarea nu a fost unul care să fie interpretat de maniera în care a fost gândită întrebarea. Am discutat cu Marcel Ciolacu şi a înţeles foarte clar despre ce este vorba. 

Cosmin Prelipceanu: Ne-a spus aici că îi plăcea mai mult Nicolae Ciucă cel de dinainte, natural, nu cel care pune întrebări de la consilieri.

Nicolae Ciucă: Am rămas acelaşi Nicolae Ciucă şi la fel de natural. A fost o chestiune de ton, nu de altceva.

În cadrul "Săptămânii președinților", liderii partidelor parlamentare pun întrebări omologilor invitați la Digi24. Luni, 11 decembrie, a fost rândul lui Marcel Ciolacu să fie luat la întrebări.

Întrebarea lui Nicolae Ciucă și răspunsul lui Marcel Ciolacu

Nicolae Ciucă: Îl întreb pe domnul premier Marcel Ciolacu dacă este de acord să ne menținem angajamentul să nu mărim taxele și impozitele în 2024, să nu modificăm Pilonul II al pensiilor și să ne ținem cuvântul față de profesori, pentru a le majora salariile, așa cum ne-am angajat în acest în, astfel încât în 2024 să ajungă la 50% din grila nouă de salarizare.

Marcel Ciolacu: Îmi plăcea mai mult domnul Nicolae Ciucă cel natural, adevăratul Nicolae Ciucă. Întrebările puse de consultanți sunt o surpriză pentru mine, mai ales în vocea domnului Nicolae Ciucă. În primul rând, domnul ministrul al Finanțelor este de la PNL, doamna ministru al Educației de la PNL. Presupun că au fost întrebări retorice. Există niște oameni, cei de la ANAF, de la Finanțe. Domnului Boloș nu-i prima oară când i-am spus că produce mai mult decât putem citi. Are 7 modificări la celebra ordonanță trenuleț. I-am zis: «oprește-te!». Mai mult, totuși, cei de la Finanțe au un spor de confidențialitate, nu poți lua documentele să le dai pe surse presei, că faci rău. Ce produc dânșii ajunge la decizia politică, așa cum e normal. Guvernul de Coaliție și-a asumat că va crește procentul la Pilonul II, de la 3.75 la 4.75. O sumă importantă. E aproape un efort bugetar de 6 miliarde.

Eu cred în sistemul paralel de pensii. Noi ne-am angajat un jalon, pe care l-am îndeplinit, noi împreună am hotărât că se aplică de la 1 ianuarie 2024. Dacă eu modific data, lucru pe care nu-l puteam face singur, ci împreună cu miniștrii PNL, ca să răspund retoric domnului Ciucă, Comisia venea și spunea că: "jalonul din cererea de plată numărul 1, pe care l-ați îndeplinit și v-am dat bani pentru el, vedeți că vă luăm banii înapoi, fiindcă între timp ați făcut modificări la jalon". Cui să-i treacă prin cap așa ceva, că cineva a gândit în ANAF sau Finanțe a gândit ca tehnician, ca angajat. Eu nici nu îi pot reproșa acelui om. Dar decizia politică e la noi, la co-președinții Coaliției.

Nici nu s-a pus în discuție acest element. Mărirea taxelor - am convenit împreună, nici nu trebuie să-i răspund la televizor, că nu mărim taxele. Este o problemă la jalonul 206 în privința microîntreprinderilor, pe care Comisia nu-l consideră îndeplinit. Avem argumentele noastre, că nu putem modifica plafonul într-un an fiscal, tocmai a fost modificat la 500.000, decizie a actualei Coaliției. Vom merge și vom explica.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel