Nicolae Ciucă: Agresorii de copii vor primi pedepse mai mari pentru faptele lor. Ce prevede proiectul depus de șeful Senatului
Data publicării:
Autor: Ioana Dinu
WhatsApp
Inquam Photos/ Octav Ganea
Inquam Photos/ Octav Ganea
Nicolae Ciucă inițiază modificarea legislației și pedepse mai mari pentru punerea în pericol a copiilor.

„Agresorii de copii vor primi pedepse mai mari pentru  faptele lor. Pentru punerea în primejdie gravă a vieții sau a integrității unui minor se vor executa 5-10 ani de închisoare, față de 3-7 ani cât este prevăzut în legislația actuală. Prin această majorare, am urmărit eliminarea suspendării pedepsei, permisă de sistemul judiciar dacă sentința este de maxim 3 ani”, a transmis Nicolae Ciucă, președintele PNL.

Acesta a precizat că a scris proiectul de lege gândindu-se inclusiv la efectul dezastruos pe care îl are asupra copilului un părinte sau tutore care consumă droguri. Această situație devine o circumstanță agravantă, ce majorează sentința la 7-12 ani închisoare, cu obiectivul de a descuraja consumul de substanțe psiho-active de către persoanele responsabile de copii.

Nicolae Ciucă a depus la Senat propunerea legislativă pentru modificarea și completarea articolului 197 din Legea nr. 286/2009 privind Codul penal. Aceasta prevede înăsprirea pedepsei pentru punerea în primejdie gravă a vieții sau integrității unui minor (se vor executa 5-10 ani de închisoare, față de 3-7 ani cât este prevăzut în prezent), introducerea unei noi circumstanțe agravante (creșterea pedepsei de la 7 la 12 ani pentru agresorul care a consumat substanțe cu efecte psiho-active), eliminarea posibilității suspendării executării pedepsei (minimul special al pedepsei să fie majorat la 5 ani de închisoare, depășind limita de 3 ani peste care nu mai este permisă suspendarea executării pedepsei). Prin majorarea minimului special la 5 ani, se elimină posibilitatea ca instanțele de judecată să poată suspenda executarea acestor pedepse, asigurând astfel că infractorii își vor executa sentința în închisoare, și nu din confortul casei lor.

„Creșterea acestor pedepse este pentru o mai bună protecție a celor mici, care pot crește frumos doar într-un mediu sigur, lipsit de violență. Am convingerea că, protejând dezvoltarea armonioasă a copiilor, investim în viitorul României”, a declarat șeful Senatului. 
Proiectul depus de președintele PNL Nicolae Ciucă răspunde unei probleme reale, creșterea cazurilor de agresiuni fizice și psihice la adresa copiilor. În anul 2023, pentru infracțiunea de rele tratamente erau în lucru 1690 de dosare. 

Șeful Senatului inițiază înăsprirea pedepselor pentru agresorii de copii, prin modificarea Codului Penal, chiar în săptămâna dedicată copiilor și drepturilor acestora. De altfel Senatul organizează sâmbătă, 1 iunie, a patra ediție a evenimentului dedicat Zilei Copilului, cu o participare numeroasă la fiecare ediție. Instituția Senatului este prima din România care a dezvoltat un program special pentru copii, Senat Junior, care împlinește 2 ani, prin intermediul căruia copiii învață despre legi, drepturi și responsabilități, dar și despre ce înseamnă Legislativul și în ce constă activitatea senatorilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel