Nicolae Breban: ”Pe Adrian Păunescu eu l-am descoperit. M-a trădat!”. Detalii picante despre poet
Data publicării:
Autor: Darius Muresan
WhatsApp
Marele romancier Nicolae Breban a povestit la DC News despre cum l-a descoperit pe poetul Adrian Păunescu.

Nicolae Breban nu și-a ascuns dezamăgirea față de regretatul poet și a oferit detalii interesante despre Adrian Păunescu, despre cum s-a simțit trădat, dar și cum l-a cunoscut.

„Eu l-am descoperit pe acest băiat. O prietenă care locuia pe strada Spiru Haret mi-a spus că la ea în boxa din pivniță, pe un pat de spital, este un băiat care a terminat liceul și l-a dat mama lui afară din casă, că moare de frig și m-a întrebat dacă am o pătură să îi duc. Am luat o pătură și m-am dus. Acolo l-am cunoscut pe acest băiat, Adrian. Mi-a arătat niște poezii scrise de el. Ne-am plimbat prin Cișmigiu. Pentru că părea foarte încrezut întrucât găsise niște rime mai speciale, i-am citit din Charles Baudelaire. Nu știa franceză, dar i-am tradus eu. A văzut că există un alt nivel de poezie.

Și eu, și Nichita (n.r. - Nichita Stănescu) și Matei (n.r. - Matei Călinescu) l-am luat lângă noi. La un moment dat el s-a lipit de mine doi ani. A ajuns redactor la România literară care era condusă de Geo Dumitrescu. Într-o seară la restaurant m-au convins să merg și eu acolo pe postul de adjunct. Dar apoi m-am certat cu Geo Dumitrescu iar Păunescu m-a trădat. A trecut de partea lui Geo Dumitrescu”, a povestit academicianul Nicolae Breban.

Apropierea de partid

Acesta a continuat și a povestit o altă întâmplare dintre cei doi.

„Eu eram membru în Biroul Uniunii Scriitorilor care era foarte puternic atunci. Ne întâlneam din două în două luni cu Ceaușescu. Ceaușescu în primii ani se întâlnea cu forurile care conduceau zone importante: agricultură, armată, industrie, cultură. La un moment dat Păunescu m-a invitat la masă, de regulă plăteam eu și Nichita, iar după ce am mâncat am văzut că voia să spună ceva. Mi-a spus că se pregătește ceva, l-am întrebat ce. Era vorba de Congresul partidului. Era anul 1969. A zis că ar trebui să ne apropiem și noi de partid. I-am zis că el deja e în UTC, eu eram de câteva luni membru de partid, am fost împins acolo. Mi-a spus că nu, că se referă la conducerea partidului. Eram foarte mirat, i-am zis că bate câmpii”, a mai precizat Nicolae Breban.

Vezi tot răspunsul:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel