Nicolae Breban, 'Bunavestire'. Singurul roman atacat de comuniști în CC. Preda l-a refuzat: Ai ajuns cinic, nea Marine?
Data publicării:
Autor: Darius Muresan
WhatsApp
ceausescu
ceausescu
Marele romancier Nicolae Breban a vorbit la DC NEWS despre cenzura de care s-a lovit în regimul comunist.   

Nicolae Breban a mărturisit cât de dificil era să eviți cenzura ca romancier, cenzură pe care nu a acceptat-o niciodată, fapt pentru care cărțile sale au stat „ani de zile în sertar”. El a dat exemplul cunoscutei cărți 'Bunavestire', singurul roman atacat în Comitetul Central al Partidului Comunist Român.

'Bunavestire', singurul roman atacat în CC

„Chiar această carte, 'Bunavestire', despre care unii spun că este capodopera României după al Doilea Război Mondial, a stat trei ani în sertarul prietenului meu Marin Preda”, a povestit Nicolae Breban.

„Este singurul roman în cei 50 de ani de comunism atacat în Comitetul Central. Comuniștii nu erau proști. I-au permis acestui tânăr, Titus Popovici, cu care eram prieten, să mă atace în plină plenară de partid. Apoi toată presa de partid și presa letarară a înjurat această carte. 

În ediția a patra am pus și un fragment din înjurătura lui Titus Popovici. El era inundat de invidie. Publicase două cărți care conțineau un imens gunoi, mai ales în romanul lui amplu Setea. Acolo e falsificată toată colectivizarea. A falsificat toată politica partidului în relația cu țăranii români”, a mai povestit Nicolae Breban.

Nicolae Breban, către Marin Preda: ”Ai ajuns cinic, nea Marine?”

Nicolae Breban a mai adăugat că a fost supus intoxicărilor din partea Securității, unul din scenarii fiind cel prin care se spunea că este nebun. Marele romancier spune că a reușit să termine în 10 luni manuscrisul romanul Bunavestire, în 1974, pe care i l-a predat lui Marin Preda, dar cartea ea nu s-a putut fi publicată din cauza regimului.

„După 2 ani și jumătate, trei ani, m-a chemat Marin Preda, de față era și Eugen Simion care zice că nu își mai amintește, uneori memoria ne apără, și mi-a spus că nu poate să îmi publice cartea că nu e marxistă. I-am spus că bineînțeles că nu e marxistă și l-am întrebat dacă Moromeții scris de el era marxist. Ai ajuns cinic, nea Marine? Mi-a refuzat manuscrisul”,  a mai povestit Nicolae Breban. 

Răspunsul complet:

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel