Data publicării:

Nicio surpriză, România a început cu stângul. Cât la sută am absorbit până azi din fondurile europene, dar și din PNRR

Autor: Tudor Curtifan | Categorie: Politica
WhatsApp
fonduri-europene
fonduri-europene

România nu a început cu dreptul exercițiul bugetar 2021-2027 la nivelul Uniunii Europene. Și nici în ceea ce privește PNRR, rata de absorbție nu e deloc bună.

Corina Crețu, europarlamentar și fost comisar european pentru politică regională, în cadrul unui interviu acordat Antenei 3 CNN, a prezentat cifrele actualizate.

Astfel, până azi, din exercițiul 2021-2027, România nu a absorbit decât 0.1% din cele 30 de miliarde de euro. Extrem de puțin. O explicație e faptul că proiectele mature s-au mutat pe Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), însă nici aici cifrele nu sunt încurajatoare, rata de absorbție fiind de puțin peste 10%. 

„Programele operaționale 2021-2027 puteau fi demarate de un an și jumătate, dar din păcate nu aveam proiecte mature, toate s-au mutat pe PNRR. Avem o rată de absorbție de 0.1% din 30 de miliarde de euro, pentru exercițiul 2021-2027. Ceea ce e foarte trist. Sunt 12 programe operaționale, 8 programe regionale și chiar discuta cu colegii mei că ne-au luptat atât de mult pentru bugete mai mari iar acum ele nu se cheltuie”, a subliniat Corina Crețu. 

„În PNRR situația e similară. Avem 9 miliarde de euro visteria Băncii Naționale și s-a cheltuit un miliard de euro. Deci aproximativ 10%”, mai precizează aceasta, care a subliniat că nu dorește să impună ceva nimănui, procesul fiind foarte complex.

Stăm totuși bine pe exercițiul bugetar precedent. Și chiar cu o rată mică de absorbție intrarea României în Uniunea Europeană a schimbat radical în bine țara, iar cifrele nu mint

2. Sursă foto... (romania-pierdere-euro-pnrr-pexels_04573300.jpg)

Sursă foto: Pexels

„În ceea ce privește România, în decembrie 2023 s-a încheiat exercițiul financiar 2014-2020 cu o rată de absorbție de 93%, aproximativ egală cu rata de absorbție din primul exercițiu financiar de care a beneficiat România 2007-2014. E o rată decentă, față de estimările și deficiențele inițiale. Sigur puteam să absorbim 100%”, a mai explicat europarlamentarul.

Corina Crețu a subliniat însă avantajul uriaș al aderării României la UE. Astfel, din 2007 încoace, în ciuda tuturor problemelor și a birocrației politicii românești, profitul net al României a fost unul uriaș, de 60 de miliarde de euro în timp ce PIB-ul a explodat.

„De la intrarea noastră în Uniunea Europeană, din 80 de miliarde de euro, dacă scădem contribuția de 20 de miliarde, netul care a intrat în România a fost de 60 de miliarde și triplarea PIB. Sunt lucruri despre care nu vorbește nimeni și cred că trebuie să discutăm mai mult despre UE, avantajele liberei circulații și a fondurilor europene care se văd în fiecare localitate. Nu există o școală, o aripă de spital sau un drum național care să nu fi beneficiat de aceste fonduri”, a conchis Corina Crețu, care a subliniat că sunt încă multe lucruri care se pot îmbunătăți.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel