Data publicării:

Nicio licență de import din Ucraina eliberată în acest an de Ministerul Agriculturii

Autor: Sonia Baciu | Categorie: Stiri
WhatsApp
FOTO: Freepik @grmarc
FOTO: Freepik @grmarc
MADR nu a eliberat licențe de import pentru produsele provenite din Ucraina.

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) susține că în acest an nu au fost eliberate nicio licență de import pentru produsele provenite din Ucraina, potrivit legislației în vigoare, astfel că până la acest momentul nu au fost realizate importuri de cereale ucrainene în România, potrivit unui comunicat al MADR.

”Facem precizarea că MADR nu a emis nicio licență de import pentru produse agricole cu origine din Ucraina, reglementate prin Ordonanța de Urgență nr.84/2023 privind instituirea unui mecanism de consultare și reacție coordonată în contextul implementării sistemului de autorizare la export introdus de Ucraina pentru produsele agricole, până la data de 20 februarie 2024”, se arată în comunicatul menționat.

Reacția MADR a venit ca urmare a unor informații vehiculate în spațiul public cu privire la importul de cereale din Ucraina, subiect intens discutat în perioada protestelor fermierilor de luna trecută.

”Având în vedere că MADR nu a eliberat până în prezent nicio licență de import pentru produse proveniență Ucraina, potrivit legislației în vigoare, de la începutul anului 2024 și până în prezent nu au fost realizate importuri în România de cereale proveniență Ucraina”, se mai arată în comunicatul MADR.

De asemenea, MADR reamintește că, în ședința Guvernului din data de 12 octombrie 2023 a fost adoptată ordonanța de urgență privind instituirea unui mecanism de consultare și reacție coordonată în contextul implementării sistemului de autorizare la export introdus de Ucraina pentru produsele agricole.

Actul normativ adoptat stabilește măsuri temporare de instituire a unui acord de punere pe piață în contextul implementării sistemului de autorizare la export introdus de Ucraina pentru produsele agricole, în vederea atenuării repercusiunilor negative imediate în sectorul producției primare și al procesării.

Produsele agricole care fac obiectul importului reglementat prin actul invocat sunt: grâul și meslinul (n.r. amestec de grâu cu secară în proporție 2-1), porumbul, semințele de rapiță sau de rapiță sălbatică, chiar sfărâmate, semințele de floarea-soarelui, chiar sfărâmate.

Actul normativ a fost completat în decembrie 2023, pe lista produselor care pot fi importate din Ucraina doar pe bază de licență fiind adăugate făina și zahărul.

Ce cantități de cereale au fost importate din Ucraina

Potrivit datelor centralizate de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, pe baza informațiilor furnizate de ANSVSA și Autoritatea Vamală Română, în 2023, cantitatea de grâu destinat consumului uman importat din Ucraina a fost în ianuarie de 39.496 tone, în februarie de 50.680 tone, în martie de 36.709 tone, în aprilie de 10.538 tone, în mai de 12.650 tone, iar în iunie de 1.164 de tone.

La grâu furajer, situația a stat astfel; ianuarie - 15.453 tone importuri, februarie - 13.658 tone, martie - 8.145 tone, aprilie - 12.602 tone, mai - 8.480 tone și iunie - 1.079 tone.

În total, România a importat anul trecut 210.654 de tone de grâu.

Porumbul importat în 2023 a fost de 561.096 tone, împărțit astfel: 141.504 tone porumb pentru consum uman și 419.592 tone porumb furajer.

La capitolul floarea-soarelui, importurile lunare au fost: ianuarie - 18.405 tone, februarie - 23.703 tone, martie - 17.024 tone, aprilie - 7.210 tone, mai - 5.061 tone și iunie - 517 tone. În total, importurile din Ucraina de floarea - soarelui au ajuns la 71.920 de tone.

Citește și: Agricultorii europeni ameninţă cu noi proteste dacă Bruxelles nu rezolvă revendicările privind importurile ucrainene

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel