New York returnează Italiei artefacte în valoare de 19 milioane de dolari. Cum au ajuns obiectele istorice în SUA, la celebrul MET
New Yorkul returnează Italiei o serie de artefacte istorice, care valorează 19 milioane de dolari.
Procurorul districtual din New York a returnat Italiei obiecte de artă furate, în valoare de 19 milioane de dolari (sau 16 milioane de lire sterline). Cele 58 de piese includ un cap de marmură al zeiței Atena datat în jurul anului 200 î.Hr., în valoare de aproximativ 3 milioane de dolari. Artefactele furate au fost vândute muzeelor și dealerilor privați de către jefuitorii condamnați, a spus Alvin Bragg, reprezentantul autorităților.
Este cel mai recent efort al orașului de a returna bunurile jefuite în țara lor de origine, prejudiciul ridicându-se la 66 de milioane de dolari.
Șeful unității de trafic de antichități al Procuraturii a promis că vor fi „multe mai multe sechestre puse și mult mai multe repatrieri”. Securitatea Internă a făcut parte din ancheta pentru confiscarea și repatrierea acestor obiecte în Italia, 21 dintre acestea provenind de la Muzeul Metropolitan de Artă. Deși piesele au o valoare monetară imensă, un oficial italian le-a descris drept „neprețuite”. Generalul Roberto Riccardi a spus că se simte deosebit de fericit că știe că aceste obiecte se vor întoarce în comunitățile care vor ști „de unde vin, despre istoria lor, despre identitate”.
Unul dintre artefacte se afla la MET din 1996. Ancheta a durat ani de zile
Anchetatorii au lucrat ani de zile pentru a depista urmele contrabandiștilor de artă și pentru a localiza obiectele care sunt în prezent repatriate, potrivit oficialilor de la Securitatea Internațională. Giacomo Medici și Giovanni Franco Becchina se numără printre tâlharii condamnați care au folosit o rețea în toată Italia pentru a fura piese din locații nepăzite, potrivit biroului procurorului. Se spunea că gruparea lui Medici a jefuit capul de marmură al Atenei dintr-un templu din centrul Italiei, care a fost apoi instalat la Met în 1996.
Pasquale Camera a fost un alt șef regional al crimei organizate, care a organizat jafurile încă din anii 1960 din biserici și muzee, potrivit biroului.
Se spune că aceste obiecte au fost importate în cele din urmă în SUA, unde au fost vândute miliardarului american Michael Steinhardt, căruia i se interzice acum să cumpere antichități, după ce dovezile au constatat că articolele pe care le deținea au fost jefuite și introduse ilegal.
În 2021, Steinhardt a predat comori în valoare de 70 de milioane de dolari, ca parte a unui acord, ceea ce înseamnă că nu va fi acuzat penal.
Un britanic va face 15 ani de închisoare pentru ”suvenirurile” pe care a încercat să le ia din Irak
Un britanic de 66 de ani a fost condamnat la 15 ani de închisoare în Irak după ce a fost găsit vinovat de furtul unor antichități în timpul unui tur arheologic din țară, a declarat avocatul său frustrat din cauza lipsei de sprijin a autorităților britanice cu situația lui Fitton.
Familia lui Fitton, care declară că se teme că geologul pensionar ar putea muri în timp ce își ispășește pedeapsa, a spus că a fost ”zguduită” de verdictul de luni și a îndemnat guvernul britanic să ceară eliberarea lui. Potrivit unei petiții începute de familia sa, Fitton a fost arestat pe 20 martie pe Aeroportul Internațional Bagdad, cu 12 fragmente de artefacte care au fost găsite de oficialii vamali în bagajele sale. Fragmentele au fost trimise la Muzeul Național Irakian pentru analiză și au fost clasificate drept artefacte, se arată în petiție.
Fitton a fost acuzat că a încercat să scoată clandestin artefacte din țară în conformitate cu legile antichităților din Irak. Citește continuarea AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News