Data publicării:
Neversea 2018. Alcool și droguri pe ritm de festival. Risc major, tineri
Astăzi a luat startul festivalul Neversea de la malul mării. În contextul festivalurilor de muzică din această vară, specialiștii ALIAT oferă câteva sfaturi în vederea reducerii riscului consumului de alcool și droguri în rândul tinerilor.
Alianța pentru Lupta Împotriva Alcoolismului și Toxicomaniilor – ALIAT trage un semnal de alarmă cu privire la riscurile asociate consumului abuziv de substanțe (alcool și droguri) în spațiile recreaționale și la nevoia de a exista măsuri de reducere a acestor riscuri, mai ales în rândul populației tinere.
Din ce în ce mai mulți turiști care participă la festivalurile de muzică ajung la spital sau solicită intervenția medicilor de la ambulanță din cauza consumului abuziv de alcool sau droguri, multe netestate, dar și pe fondul amestecului de substanțe și al lipsei hidratării corespunzătoare.
645 de tineri sub 17 ani, ajunși la spital
Potrivit Spitalului Județean Constanța, în mini-vacanța de 1 mai, perioadă în care la malul mării au avut loc festivaluri de muzică, la Unitatea Primiri Urgențe au fost înregistrați 2.200 de pacienți, dintre care 645 cu vârste sub 17 ani. 44 de persoane au fost depistate pozitiv la diferite substanțe, dintre care 5 au necesitat internare. 3 dintre ei au ajuns în comă.
Specialiștii spun însă că acesta este doar vârful icebergului, doar cei care au ajuns la spital, la fața locului fiind mult mai multe persoane cărora li s-a acordat primul ajutor.
Decese din cauza unor combinații periculoase
„Dorim să atragem atenția organizatorilor de festivaluri și participanților la acestea asupra riscurilor asociate consumului de substanțe (alcool și droguri).
Majoritatea tinerilor nu vor avea probleme, dar este important să învățăm din experiența altor țări unde s-au înregistrat cazuri de deces din cauza unor combinații periculoase de substanțe sau a unor substanțe cu efecte extrem de puternice. ALIAT organizează de mai mulți ani intervenții de Harm Reduction (reducere a riscurilor) în spații recreative. De aceea, am dori să le transmitem organizatorilor de festivaluri că un punct de prim ajutor, deși esențial, nu este de ajuns și că ar fi necesare puncte de contact unde participanții să poată primi apă gratuit, sfaturi în confidențialitate și unde există niște profesioniști în sănătate mintală dispuși să asculte.
ALIAT pune la dispoziția celor interesați experiența și expertiza acumulate în proiectul nostru de harm reduction în spații recreaționale, Cortul de Chill, desfășurat în ultimii patru ani la Vama Veche”, a declarat dr. Eugen Hriscu, medic psihiatru și director științific ALIAT.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News