Data actualizării:
Data publicării:

Netanyahu și liderul Hamas, aproape de un armistițiu în Gaza. Eliberarea de ostatici, aproape

Autor: Alexandru Negrici | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres
Liderul Hamas a afirmat, marți, că un acord de încetare a ostilităților cu Israelul este aproape, în timp ce prim-ministrul Benjamin Netanyahu și-a exprimat speranța că vești bune vor veni în curând cu privire la ostatici, acestea fiind semnalele cele mai optimiste de până acum că se apropie un acord pentru încetarea războiului din Gaza și eliberarea prizonierilor, scrie Reuters.

Oficialii Hamasului sunt "aproape de a ajunge la un acord de încetare a ostilităților" cu Israelul, iar grupul a transmis răspunsul său mediatorilor qatariți, a declarat liderul Hamas, Ismail Haniyeh, pentru Reuters.

Netanyahu a declarat: "Facem progrese. Nu cred că e cazul să spun prea multe, nici chiar în acest moment, dar sper că vor fi vești bune în curând", conform remarcilor făcute publice de biroul premierului israelian.

Președintele american Joe Biden le-a spus reporterilor că un acord pentru eliberarea unora dintre cei peste 200 de ostatici ținuți de Hamas este foarte aproape.

"Echipa mea se află în regiune, navetând între capitale. Suntem acum foarte aproape, foarte aproape, de a aduce acasă câțiva dintre acești ostatici foarte curând", a declarat el.

"Dar nu vreau să intru în detalii pentru că nimic nu este stabilit până procesul nu este finalizat."

Netanyahu a convocat consiliul de război în contextul semnelor crescânde ale unui acord pentru eliberarea unui număr din cei 240 de ostatici luați de militanții Hamas în Gaza după atacul mortal asupra Israelului din 7 octombrie, care a declanșat războiul.

O sursă familiarizată cu negocierile a declarat că Hamasul ar elibera 50 de femei și copii, inclusiv câțiva străini, în timp ce Israelul va elibera 150 de deținuți palestinieni, în principal femei și minori, în timpul unei încetări a focului de patru zile.

Un oficial american, la curent cu discuțiile facilitate de Qatar, a confirmat aceleași cifre pentru eliberările fiecărei părți, spunând că cei 50 de ostatici care urmează să fie eliberați vor fi în mare parte femei și copii, iar luptele vor fi oprite timp de patru sau cinci zile.

Există un acord tentativ, dar acesta nu este final, a precizat oficialul.

"Noi credem că suntem foarte, foarte aproape de a avea un acord", a spus oficialul pentru Reuters. "Mai este încă mult de lucru, încă trebuie obținute aprobări, dar credem că suntem foarte aproape."

Ar fi prima încetare a ostilităților din războiul care durează de șase săptămâni și prima eliberare masivă a celor capturați de ambele părți.

Cum a pornit noul conflict și în ce situație s-a ajuns

Incursiunea Hamasului din 7 octombrie în comunitățile israeliene din apropierea Gazei a dus la moartea a 1.200 de persoane, conform estimărilor israeliene. În blitz-ul aerian ulterior al Israelului și invazia în Gaza, guvernul enclavei controlate de Hamas afirmă că cel puțin 13.300 de palestinieni au fost confirmați ca fiind uciși, inclusiv cel puțin 5.600 de copii.

Un oficial Hamas a declarat anterior pentru postul Al Jazeera TV că negocierile s-au concentrat pe durata pauzei umanitare, aranjamentele pentru livrarea de ajutor în Gaza și detaliile schimbului de captivi. Ambele părți ar elibera femei și copii, iar detaliile vor fi anunțate de către Qatar, care mediează negocierile, a declarat oficialul, Issat el Reshiq.

Canalele de televiziune israeliene Channel 12 și Channel 13 au citat ambele surse neidentificate spunând că termenii unui acord ar putea fi stabiliți "în câteva ore".

Mirjana Spoljaric, președinta Comitetului Internațional al Crucii Roșii, s-a întâlnit cu Haniyeh în Qatar luni pentru a "avansa problemele umanitare" legate de război, a declarat CICR-ul cu sediul la Geneva printr-un comunicat. Ea a avut întâlniri și separat cu autoritățile qatareze.

CICR-ul a afirmat că nu face parte din negocierile pentru ostatici, dar ca un intermediar neutru este gata "să faciliteze orice viitoare eliberare la care părțile sunt de acord".

Incursiunea Hamasului din 7 octombrie, cea mai sângeroasă zi din cele 75 de ani de istorie a Israelului, a determinat Israelul să invadeze Gaza pentru a încerca să anihileze grupul militant care a domnit acolo din 2007.

Aproximativ două treimi din cei 2,3 milioane de locuitori din Gaza au devenit de atunci persoane fără adăpost. Părțile centrale și de sud ale enclavei, unde Israelul le-a cerut să meargă, au fost de asemenea în mod regulat sub atac.

O zi și o noapte de ploaie și vreme rece de iarnă au înrăutățit condițiile grele din Fâșia Gaza pentru persoanele strămutate, mulți dintre aceștia dormind în aer liber sau în corturi improvizate.

Autoritățile sanitare din Gaza au afirmat marți că cel puțin 20 de palestinieni au fost uciși într-un bombardament israelian asupra taberei de refugiați Nuseirat din centrul Gazei la miezul nopții. Nu a existat nicio reacție imediată din partea Israelului.

Districtele deja aglomerate din Nuseirat, care au apărut dintr-o tabără pentru refugiații palestinieni din războiul israelo-arab din 1948, sunt chiar la sud de mlaștinile care taie în două fâșia îngustă și de coastă și au fost punctul de sosire pentru un număr imens de oameni care scapă din luptele concentrate în nordul urbanizat.

Bombardamentele israeliene în zonele sudice îi fac pe locuitori să se teamă că nu au un loc sigur unde să meargă. Vecinii din Egipt au permis evacuarea unor răniți și posesori de pașapoarte străine, dar spun că nu vor accepta o exod forțat, în masă.

În ciuda unor ordine israeliene de a fugi, se crede că zeci de mii de civili rămân în nordul Gazei - unde Israelul spune că forțele sale controlează acum porțiuni largi, dar unde militanții Hamas, profund înrădăcinați în populație, duc o luptă de tip gherilă în zone puternic contestate.

Toate spitalele din nord au încetat să funcționeze normal, multe dintre ele găzduind încă pacienți și oameni strămutați. Israelul afirmă că Hamasul folosește spitalele ca adăpost pentru combatanții săi, lucru pe care Hamas și spitalele îl neagă.

Organizația Mondială a Sănătății a declarat că lucrează la planuri pentru evacuarea a trei spitale din nordul Gazei: Al Shifa, Al Ahli și Spitalul Indonezian, lamentând acest lucru ca pe un ultim resort.

Issam Nabhan, șeful departamentului de îngrijire al Spitalului Indonezian, unde OMS-ul și autoritățile din Gaza spun că luni au fost uciși 12 oameni de focurile israeliene, a declarat pentru Al Jazeera marți că există 60 de cadavre în incintă.

"Nu există oxigen pentru a alimenta pacienții. Toți cei care sunt pe respirație artificială au murit. Ne adresăm lumii libere. Spitalul Indonezian a devenit un cimitir, nu un spital."

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel