Data publicării:

Netanyahu l-a suspendat pe ministrul care a spus că Israelul ar putea folosi lovituri nucleare

Autor: Dan Carp | Categorie: Stiri
WhatsApp
Prim-ministrul Benjamin Netanyahu a decis să suspende un ministru care părea să-și exprime deschiderea față de ideea ca Israelul să efectueze o lovitură nucleară asupra Fâșiei Gaza, relatează Reuters. 

Biroul lui Netanyahu a emis o declarație în care spune că ministrul în cauză - ministrul Patrimoniului, Amihay Eliyahu, dintr-un partid de extremă dreaptă din guvernul de coaliție a fost suspendat de la ședințele cabinetului „până la noi ordine”.

Întrebat într-un interviu radio despre o ipotetică opțiune nucleară, Eliyahu a răspuns: „Asta ar fi o cale". 

Remarca sa a atras o condamnare rapidă din întreaga lume arabă și a scandalizat radiodifuzorii israelieni

Nici Eliyahu, nici liderul său de partid nu sunt în forul ministerial simplificat care conduce războiul din Gaza. 

„Declarațiile lui Eliyahu nu se bazează pe realitate. Israelul și IDF operează în conformitate cu cele mai înalte standarde ale dreptului internațional pentru a evita rănirea nevinovaților. Vom continua să facem acest lucru până la victoria noastră”, transmit oficiali ai cabinetului lui Netanyahu.

Liga Statelor Arabe a reacționat: „Declarațiile rasiste ale ministrului israelian Eliyahu sunt revelatoare. Nu numai că admite că dețin o armă nucleară, dar confirmă și realitatea viziunii rasiste detestabile a israelienilor față de poporul palestinian."

Elyahu a revenit și a spus că a folosit o metaforă

Criza a determinat o altă vizită de depanare în Orientul Mijlociu a secretarului de stat al SUA Antony Blinken în weekend.

„Evident că aceasta a fost o declarație inacceptabilă și prim-ministrul a spus foarte clar că el (Eliyahu) nu vorbea în numele guvernului”, a spus un oficial înalt al Departamentului de Stat al SUA.

Eliyahu a revenit și a scris într-o postare ulterioare pe o rețea de socializare: „Este clar pentru oricine că remarca nucleară a fost metaforică”.

Acesta a adăugat: „Este cu siguranță necesar un răspuns puternic și disproporționat la terorism, care să clarifice naziștilor și susținătorilor lor că terorismul nu e o cale". 

Un purtător de cuvânt al Hamas, un grup islamist care pledează pentru distrugerea Israelului, a declarat că Eliyahu reprezintă „terorismul criminal israelian fără precedent (care) constituie un pericol pentru întreaga regiune și pentru lume”.

Benny Gantz, un fost general centrist care s-a alăturat conservatorului Netanyahu din opoziție în cabinetul de război simplificat, a spus că remarcile lui Eliyahu au fost dăunătoare „și, chiar mai rău, s-au adăugat la durerea familiilor ostaticilor de acasă”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel