Netanyahu în conflict cu ministrul Apărării din cauza acordului pentru Gaza: Conduceți negocierile pe cont propriu
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Tiberiu Vasile
WhatsApp
FOTO: Freepik
FOTO: Freepik
O dispută cu privire la condițiile pentru un acord de încetare a focului în Gaza a izbucnit între premierul israelian Benjamin Netanyahu și ministrul apărării Yoav Gallant la o întâlnire a cabinetului de securitate israelian joi seara, potrivit mai multor surse din presa israeliană.

Benjamin Netanyahu și ministrul apărării Yoav Gallant s-au certat dacă, ca parte a vreunei înțelegeri, armata israeliană ar trebui să părăsească coridorul Philadelphi, o porțiune de 14 kilometri care se întinde de-a lungul graniței dintre Gaza și Egipt, potrivit CNN, Times of Israel și alte publicații.

Coridorul Philadelphi este în prezent controlat de IDF. Desfășurarea trupelor israeliene de-a lungul coridorului în prima fază a unui acord de încetare a focului a fost un punct major de dispută între Israel și Hamas, Hamas spunând că trupele israeliene trebuie să se retragă din zona de frontieră.

Potrivit mai multor relatări, Netanyahu a produs hărți care arată cum IDF ar trebui să rămână pe coridor în prima fază a acordului – în care ostaticii ar trebui să fie eliberați – pentru a împiedica Hamas să reia contrabanda cu arme prin tunelurile de sub coridor.

Netanyahu a întocmit hărți diferite de cele preferate de negociatorii israelieni de la Cairo - "Le-ați impus aceste hărți".

"Aș dori să aduc în vedere decizia privind rămânerea trupelor israeliene în coridorul Philadelphi pentru aprobarea cabinetului", a spus Netanyahu.

Gallant a intervenit, potrivit relatărilor întâlnirii, spunând: "Semnificația acestui lucru este că Hamas nu va fi de acord, deci nu va exista un acord și nu vor fi eliberați ostatici".

El a mai susținut că Netanyahu a întocmit hărți diferite de cele preferate de negociatorii israelieni de la Cairo, adăugând: "Le-ați impus aceste hărți".

Netanyahu a respins furios afirmația, dar Gallant a insistat. "Bineînțeles că ai forțat-o. Conduceți negocierile pe cont propriu. De când ați desființat Cabinetul de Război, auzim totul după fapt."

"Există suficiente constrângeri pentru negocieri, nu este nevoie să adăugăm încă una"

Gallant a părut să primească sprijin de la șeful Statului Major General Herzi Halevi, care a fost prezent la întâlnire. El ar fi spus că IDF s-ar putea retrage de pe coridor și s-ar putea întoarce "la sfârșitul a șase săptămâni de încetare a focului. Există suficiente constrângeri pentru negocieri, nu este nevoie să adăugăm încă una."

Potrivit relatărilor publicate, Gallant a spus la un moment dat că "prim-ministrul poate într-adevăr să ia toate deciziile și poate decide, de asemenea, să ucidă toți ostaticii", provocând mustrări din partea altor miniștri. El a adăugat că "30 de vieți sunt în joc".

Gallant a adăugat că "în cele din urmă, Sinwar vă va dicta și vă veți retrage", o referire la liderul Hamas, Yahya Sinwar, despre care se crede că se ascunde în Gaza. Netanyahu a insistat că nimeni nu i-a dictat, spunând că "doar o negociere hotărâtă îl va face (pe Sinwar) să se retragă".

Cabinetul a votat hărțile prezentate de Netanyahu, aprobându-le cu opt la unu, singurul disident fiind Gallant. Ministrul de dreapta al Securității Naționale, Itamar Ben Gvir, s-a abținut de la vot. Presa israeliană a citat surse apropiate care au spus că se opune oricărei scăderi treptate a numărului de soldați pe coridor.

Un oficial israelian a declarat sâmbătă pentru CNN că nu a putut comenta hărțile prezentate la întâlnire, dar a confirmat că Netanyahu a cerut cabinetului să organizeze un vot privind forțele rămase pe coridorul Philadelphi.

Forumul Ostaticilor și Familiilor Dispărute a răspuns rapoartelor mass-media despre întâlnire cu o declarație că "ar trebui ca fiecare cetățean israelian să-și piardă somnul și să iasă în stradă".

Incidente în Cisiordania

Rapoartele despre disputa dintre înalți oficiali israelieni au apărut în timp ce violențele continuă să zguduie Cisiordania ocupată de Israel.

Două incidente de securitate au avut loc în noaptea de vineri, în care doi bărbați au fost împușcați mortal și un vehicul a explodat, potrivit IDF.

IDF a declarat că un vehicul a luat foc și a explodat vineri seara la o benzinărie din intersecția Gush Etzion. "Forțele care au ajuns la punct l-au ucis pe teroristul care a coborât din vehicul și a încercat să-i atace".

IDF a declarat că în apropiere, "teroriștii au încercat să calce un agent de securitate la intrarea în așezarea Karmei Tzur", o așezare la nord de orașul Hebron. Unul dintre ei a fost ucis.

Armata israeliană a declarat că au existat mai multe victime în cele două incidente.

Serviciile de urgență israeliene (MDA) au declarat că cu puțin înainte de miezul nopții au primit un raport despre două victime împușcate lângă benzinărie. Victimele au fost rănite moderat cu răni prin împușcare.

MDA a susținut că un vehicul a spart intrarea în comunitatea Karmei Tzur. Șeful securității din așezare a fost rănit ușor în timp ce urmărea vehiculul, potrivit IDF, iar "în timpul confruntării, un dispozitiv exploziv din mașina teroristului a fost detonat".

Mișcarea Jihadului Islamic palestinian a declarat că luptătorii săi sunt responsabili pentru atacuri și a susținut, fără a oferi dovezi, că un număr de soldați israelieni au fost uciși.

Armata israeliană a declarat sâmbătă că forțele de securitate continuă căutarea altor suspecți în apropierea comunității Karmei Tzur.

"Examinarea inițială a exploziei vehiculului de la benzinăria Gush Etzion a indicat că incidentul a fost o tentativă de atentat cu mașină-capcană de către un terorist", a spus acesta.

Mai mulți soldați au suferit răni ușoare sau moderate.

Incidentele au loc pe fondul unei operațiuni israeliene substanțiale în Cisiordania din ultimele zile, despre care IDF a spus că vizează militanții care pregătesc atacuri asupra Israelului.

În nordul Cisiordaniei, armata israeliană își continuă ofensiva în orașul Jenin și în tabăra de refugiați pentru a patra zi consecutiv, a raportat sâmbătă agenția de știri palestiniană WAFA, citând surse locale.

Martorii oculari au susținut că întăriri militare israeliene au fost desfășurate în tabăra de refugiați Jenin și au percheziționat mai multe case.

"Buldozerele militare israeliene au distrus străzile și infrastructura atât în oraș, cât și în tabăra de refugiați, provocând daune semnificative rețelelor de electricitate și apă", a raportat WAFA.

Videoclipurile obținute de CNN sâmbătă par să arate buldozere militare israeliene săpând străzile din tabăra de refugiați Jenin sâmbătă. IDF spune că acest lucru se face pentru a găsi și demonta dispozitive explozive, conform CNN.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel