Data actualizării:
Data publicării:

Netanyahu: Atacul Hamas reprezintă împiedicarea extinderii păcii în Orientul Mijlociu

Autor: Cristian Cîșleanu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Prim-ministrul Israelian Benjamin Netanyahu a explicat de ce Hamas a decis să atace Israelul.

Prim-ministrul Israelian Benjamin Netanyahu a declarat joi că atacul efectuat de Hamas împotriva Israelului avea ca scop împiedicarea extinderii păcii în Orientul Mijlociu și a cerut premierului britanic Rishi Sunak să continue să susțină ofensiva Israelului din Gaza.

Sunak este cel mai recent lider occidental care a vizitat Ierusalimul pentru a-și arăta susținerea față de Israel și pentru a încerca să negocieze eliberarea ostaticilor luați de Hamas și să faciliteze furnizarea de ajutor umanitar pentru locuitorii din Gaza.

Liderul britanic a zburat apoi în Arabia Saudită pentru a se întâlni cu prințul moștenitor Mohammed bin Salman. Surse au declarat că Arabia Saudită a pus în așteptare planurile susținute de SUA pentru normalizarea relațiilor cu Israel.

Netanyahu a spus că atacul din Gaza efectuat de gruparea islamistă palestiniană Hamas, care a ucis 1.400 de oameni în Israel, avea ca scop sabotarea eforturilor de a stabili o pace mai largă în regiune.

"Ne aflam pe pragul extinderii acelei păci, și distrugerea acestei mișcări a fost unul dintre motivele pentru care s-a luat această acțiune" i-a spus Netanyahu lui Sunak la întâlnirea lor din Ierusalim.

"Aceasta este cea mai întunecată oră a noastră," a adăugat el. "Asta înseamnă că aceasta este un război lung, și avem nevoie de susținerea voastră continuă."

Sunak s-a întâlnit cu Netanyahu după ce a avut discuții cu președintele israelian Isaac Herzog. El a salutat decizia de a permite ajutorul în Gaza, spunând că știa că Israelul "ia toate măsurile de precauție pentru a evita vătămarea civililor, în contrast direct cu teroriștii de la Hamas".

Mai devreme, Sunak și Herzog au subliniat necesitatea evitării escaladării violenței în regiune, care a provocat demonstrații furioase în unele țări, inclusiv în urma unei explozii la un spital din Gaza pe care palestinienii au pus-o pe seama Israelului.

Israelul neagă că ar fi efectuat atacul, iar președintele american Joe Biden a spus că probele SUA susțin versiunea israeliană conform căreia incidentul a fost cauzat de o lansare eșuată de rachetă de către luptătorii palestinieni.

Guvernul britanic așteaptă raportul serviciilor de securitate

Un purtător de cuvânt al lui Sunak a declarat că guvernul britanic așteaptă încă un raport de la serviciile de securitate înainte de a-și exprima opinia.

"Vom sta alături de voi în solidaritate cu poporul vostru și dreptul vostru de a vă apăra, de a readuce securitatea în țara voastră, în rândul poporului vostru, pentru a asigura întoarcerea în siguranță a ostaticilor luați" a spus Sunak într-o parte televizată a întâlnirii cu Herzog.

"Palestinienii sunt victimele a ceea ce a făcut Hamas. Este important să continuăm să asigurăm accesul umanitar."

Cel puțin nouă cetățeni britanici au fost uciși, iar șapte sunt încă dați dispăruți de la atacul asupra Israelului, a declarat purtătorul de cuvânt al lui Sunak.

În Israel, Sunak s-a întâlnit cu familiile a doi dintre cei dispăruți, care se crede că au fost luați ostatici și ținuți în Gaza.

Călătoria lui Sunak în Arabia Saudită face parte din eforturile coordonate cu ministrul său de externe, James Cleverly, care se află în Egipt și va vizita Turcia și Qatar în următoarele trei zile.

Cleverly, care a vizitat Israelul săptămâna trecută, s-a întâlnit cu ministrul egiptean de externe Sameh Shoukry și se va întâlni cu miniștri în Turcia și Qatar, țări pe care Marea Britanie le consideră "vitale pentru eforturile internaționale de menținere a stabilității regionale, eliberarea ostaticilor și facilitarea accesului umanitar în Gaza".

Această agitație diplomatică reprezintă o schimbare semnificativă față de ceea ce unii comentatori au numit o decenie de influență britanică în declin în Orientul Mijlociu, cu Londra văzută ca un partener secundar al Statelor Unite.

Ultimul prim-ministru britanic care a vizitat Israelul și Cisiordania ocupată a fost David Cameron în 2014. În 2022, guvernul a eliminat în tăcere un post ministerial dedicat relațiilor cu Orientul Mijlociu, combinând această funcție cu Africa de Nord, Asia de Sud și Organizația Națiunilor Unite, conform Reuters.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel