Netanyahu ar fi blocat un potențial acord de luare a ostaticilor din Gaza în iulie, relatează un ziar israelian
Raportul ziarului israelian Yedioth Ahronoth susține acuzațiile frecvent aduse prim-ministrului – în special de familiile ostaticilor – că ar prelungi intenționat războiul și ar sabota acordurile pentru beneficiul său politic. Membrii extremei drepte ai coaliției lui Netanyahu au promis că vor răsturna guvernul dacă acesta va pune capăt războiului.
Mai multe surse de știri, inclusiv CNN, au raportat despre cerințele formulate de Netanyahu la sfârșitul lunii iulie, dar aceasta este prima dată când documentul israelian a fost obținut în întregime.
Conform ziarului, cel puțin trei dintre cei șase ostatici găsiți morți în Gaza de către Forțele de Apărare ale Israelului în weekendul trecut erau programați pentru eliberare conform acordului preliminar din mai – Carmel Gat, Aden Yerushalmi și Hersh Goldberg-Polin.
Biroul Prim-ministrului israelian a confirmat în august pentru CNN existența documentului, dar a negat că acesta a adăugat „noi condiții propunerii din 27 mai.” Declarația a fost făcută ca răspuns la un raport al aceluiași corespondent israelian care a scris raportul pentru Yedioth Ahronoth, Ronen Bergman, de data aceasta pentru The New York Times.
Un oficial israelian de rang înalt a declarat miercuri că noul raport este „greșit informat, înșelător și împiedică șansele de a obține eliberarea ostaticilor.”
Însă, separat, o sursă israeliană familiarizată cu negocierile a declarat că cerințele lui Netanyahu sunt de vină pentru moartea ostaticilor în weekendul trecut.
„Acum două luni, când el (Netanyahu) a pus obstacole, a spus nu acordului. Ostaticii au murit pentru că el a insistat”, a declarat sursa pentru CNN.
Forumul Familiilor Ostaticilor a spus în acest weekend că „descoperirea cadavrelor de ieri este un rezultat direct al sabotării acordurilor de către Netanyahu.”
Pe 25 iulie, un oficial de rang înalt al administrației americane a declarat pentru CNN că negociatorii erau „mai aproape decât am fost vreodată” și că „era la latitudinea israelienilor să accepte acordul.”
"Schița lui Netanyahu" - o piatră pentru un nou obstacol
Yedioth Ahronoth a raportat că, în loc să accepte propunerea respectivă, negociatorii israelieni au prezentat noi cerințe, modificând propunerile pe care le-au făcut inițial.
Noile cerințe au fost denumite „Schița lui Netanyahu,” conform ziarului.
În acel moment, Hamas a declarat că Netanyahu „a revenit la strategia de amânare și evitare a încheierii unui acord prin stabilirea de noi condiții și cerințe.”
Bergman, în raportul său din ebraică publicat marți, a scris că printre noile cerințe se număra ca forțele israeliene să continue să ocupe zona de frontieră Egipt-Gaza, cunoscută sub numele de Coridorul Filadelfia, și să mențină un perimetru de 1,4 kilometri în Gaza de-a lungul graniței israeliene. Ziarul a publicat hărți care se presupune că provin din răspunsul israelian de la sfârșitul lunii iulie. Propunerea inițială din 27 mai, conform Yedioth Ahronoth, oferea o retragere completă a Israelului din Gaza.
Sursa israeliană familiarizată cu negocierile, care a vorbit cu CNN, a declarat: „Momentul în care el (Netanyahu) a insistat pentru a rămâne în Rafah, pentru a rămâne în coridorul Filadelfia, a fost o piatră pentru un nou obstacol.”
O sursă diplomatică familiarizată cu subiectul a spus celor de la CNN miercuri că nu va exista un acord de încetare a focului până când Israelul și Hamas nu vor rezolva disputa legată de desfășurarea trupelor israeliene de-a lungul coridorului Filadelfia.
„Situația este foarte tensionată. Totul este foarte incert,” a spus sursa.
Negociatorii israelieni erau cei care stabileau pe cine considerau „bolnav” și, prin urmare, eligibil pentru eliberare
David Barnea, directorul agenției de spionaj israeliene Mossad, s-a întâlnit luni cu oficiali din Qatar, care mediază un acord, dar nu sunt „întâlniri săptămâna aceasta și nimic planificat,” a spus sursa.
CNN înțelege că, în timpul vizitei sale la Doha, Barnea a lăsat să se înțeleagă că, deși retragerea trupelor din coridorul Filadelfia în Faza I a acordului nu este de discutat, aceasta ar putea fi posibilă în Faza II.
În raportul său de marți, Yedioth a spus că negociatorii israelieni din iulie au insistat, printre noile cerințe, pe garanții specifice că civilii palestinieni care ar fi autorizați să revină în Gaza de nord nu vor aduce arme cu ei.
Echipa lui Netanyahu, pentru prima dată, a prezentat și o listă cu 40 de ostatici pe care dorea să-i elibereze ca parte a unei prime faze a unui posibil acord, a raportat ziarul. De asemenea, s-a adăugat că această mișcare a fost controversată deoarece negociatorii israelieni erau cei care stabileau pe cine considerau „bolnav” și, prin urmare, eligibil pentru eliberare.
În cele din urmă, ziarul a raportat că noile cerințe israeliene stipulau ca un anumit grup de prizonieri palestinieni de lungă durată care urmau să fie schimbați cu soldați israelieni de sex feminin să fie trimiși „în străinătate” după eliberare, în loc de – așa cum se stipula în acordul anterior – „în străinătate sau în Gaza.”
În declarația din august, Biroul Prim-ministrului a spus că această propunere „nu introduce noi termeni. Dimpotrivă, include clarificări esențiale pentru a ajuta la implementarea propunerii din 27 mai", conform CNN.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News