Netanyahu anunță că va prelua controlul asupra securității Gaza. Analiză Reuters: Declarația naște mai multe întrebări decât răspunsuri
Declarația Prim-ministrului Benjamin Netanyahu din această săptămână, conform căreia Israelul va prelua controlul securității în Gaza pe o perioadă nedeterminată, a crescut incertitudinea cu privire la viitorul enclavei asediate, la mai mult de o lună de la începerea conflictului, scrie Reuters.
Oficialii israelieni au încercat să clarifice ulterior că nu intenționează să reocupe Gaza, de unde forțele israeliene s-au retras în 2005, dar nu există claritate în privința modalității de asigurare a securității fără menținerea unei prezențe militare în teritoriu.
S-a subliniat un singur aspect de mai multe ori - Hamas, mișcarea islamistă care a lansat un atac surpriză pe 7 octombrie, în urma căruia Israelul afirmă că au murit aproximativ 1.400 de persoane, trebuie distrusă.
"Ei nu pot rămâne aici", a spus miercuri fostul Ministru al Apărării Benny Gantz, care s-a alăturat lui Netanyahu într-un guvern de uniune de urgență luna trecută. "Putem găsi orice mecanism considerat adecvat, dar Hamas nu va face parte din el."
Gantz, care a afirmat că Hamas reprezintă o amenințare existențială pentru Israel, a declarat reporterilor că Israel va trebui să asigure "superioritate în securitate" în jurul Gaza, dar multe detalii rămân vagi în lipsa unei idei coerente despre viitorul politic.
Ron Dermer, unul dintre cei mai apropiați colaboratori ai lui Netanyahu, care, la fel ca Gantz, face parte din consiliul de război intern, a spus că Israelul va trebui să joace un rol activ în supravegherea Gaza, dar multe depind de felul în care enclava va fi condusă în viitor.
"Va exista o forță care va preveni apariția terorismului acolo? Va exista o forță palestiniană care va construi și guverna Gaza în modul în care ar trebui pentru populația din Gaza, și nu doar pentru a distruge Israelul? Acest lucru rămâne de văzut", a declarat el pentru rețeaua NBC din SUA marți.
Cu peste 10.000 de palestinieni uciși în urma bombardamentelor continue ale Fâșiei Gaza de către avioanele israeliene, conform oficialilor palestinieni, războiul este deja unul dintre cele mai sângeroase episoade din decenii de conflict.
Zone întinse din fâșia de coastă dens populată au fost distruse, iar mai mult de 1,5 milioane de persoane, adică aproximativ două treimi din populație, au fost forțate să-și părăsească casele, conform datelor Națiunilor Unite.
Reconstruirea infrastructurii fizice și reconfigurarea guvernării zonei vor reprezenta o provocare colossală, care va forța Israelul să colaboreze cu palestinienii, spun diplomații, în ciuda ostilității amare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News