Netanyahu, aclamat în fața Congresului SUA. Atac la Iran și la Curtea Penală Internațională
Data publicării:
Autor: Tiberiu Vasile
WhatsApp
Sursa Foto: Associated Press
Sursa Foto: Associated Press
Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a afirmat miercuri în fața Congresului SUA că războiul din Gaza "nu este un conflict al civilizațiilor, ci un duel între barbarie și civilizație." El a mulțumit președintelui Joe Biden pentru sprijin și a solicitat Americii să rămână alături de Israel.

Prim-ministrul Israelului, Benjamin Netanyahu, a intrat pentru a-și ține discursul în fața Congresului. El a fost întâmpinat cu aplauze și extaz de oficialii americani prezenți.

Începutul discursului - atac direct la Iran

Mulți democrați erau în picioare, dar nu aplaudau când Netanyahu a ajuns în sală. Senatorul Chuck Schumer și senatoarea Tammy Baldwin nu au aplaudat. Netanyahu și Schumer nu și-au strâns mâna când a sosit.

Unii membri au rămas așezați tot timpul când premierul israelian a intrat în sala de ședințe a Camerei, inclusiv reprezentanta Rashida Tlaib, singura membră a Congresului americano-palestinian.

Discursul a început într-o notă puternică. Netanyahu a atacat Iranul încă din primele secunde, o diferență semnificativă față de discursul său din 2015.

"Ne întâlnim astăzi la o răscruce a istoriei", a spus Netanyahu. "Lumea noastră este bulversată. În Orientul Mijlociu, axa teroristă a Iranului se confruntă cu America, Israelul și prietenii noștri arabi", a continuat premierul.

Atacul asupra Israelului din 7 octombrie 2023 a fost echivalentul a "20 de 11 septembrie într-o singură zi"

Atacul asupra Israelului din 7 octombrie 2023 a fost echivalentul a "20 de 11 septembrie într-o singură zi", în funcție de mărimea populației, a declarat acesta.

"Acești monștri, au violat femei, au decapitat bărbați, au ars copii de vii”, a declarat el în fața Congresului. "Ei au ucis părinți în fața copiilor lor și copii în fața părinților lor. Au târât 255 de oameni, vii și morți, în temnițele întunecate din Gaza", a completat Netanyahu.

Premierul israelian a declarat că războiul Israelului din Gaza nu este "o ciocnire a civilizațiilor. Este ciocnirea dintre barbarie și civilizație".

"Este o ciocnire între cei care glorifică moartea și cei care sfințesc viața", a spus el în remarcile sale în fața Congresului.

"Nu mă voi odihni până când toți cei dragi lor nu vor fi acasă. Toți".

Benjamin Netanyahu a îndemnat America să fie alături de Israel.

"Pentru ca forțele civilizației să triumfe, America și Israelul trebuie să stea împreună. Pentru că atunci când stăm împreună, se întâmplă ceva foarte simplu: Noi câștigăm, ei pierd", a spus Netanyahu.

Liderul evreu a menționat că este al patrulea discurs de acest gen pe care îl rostește în fața Congresului SUA.

"Durerea pe care aceste familii au îndurat-o este dincolo de cuvinte. M-am întâlnit din nou cu ei ieri și le-am promis acest lucru: Nu mă voi odihni până când toți cei dragi lor nu vor fi acasă. Toți".

El a spus că, în timp ce vorbea, Israelul era "angajat activ în eforturi intense pentru a asigura eliberarea lor".

Netanyahu a adăugat: "Sunt încrezător că aceste eforturi pot avea succes".

Benjamin Netanyahu i-a mulțumit președintelui american, Joe Biden, pentru "o jumătate de secol de prietenie cu Israelul"

Premierul i-a mulțumit președintelui american, Joe Biden, pentru "o jumătate de secol de prietenie cu Israelul".

"Președintele Biden și cu mine ne cunoaștem de peste 40 de ani. Vreau să-i mulțumesc pentru o jumătate de secol de prietenie cu Israelul și pentru că este, așa cum spune el, un sionist mândru", a spus Netanyahu.

Planuri pentru Fâșia Gaza

"Israelul va lupta până va elimina Hamas în Gaza şi va aduce ostaticii acasă. Asta este victoria. După victorie vom reconstrui Gaza. Nu vrem să reocupăm, dar să facem în aşa fel încât Gaza să nu mai fie un pericol pentru Israel. Va avea administraţie civilă palestiniană, care să nu aibă intenții rele cu Israelul. Demilitarizarea Gazei va aduce pace şi prosperitate. Asta e viziunea mea pentru Gaza", a declarat el.

Curtea Penală Internațională vrea să "încătușeze mâinile Israelului"

Netanyahu a acuzat și Curtea Penală Internațională (CPI) că "încearcă să încătușeze mâinile Israelului".

"CPI încearcă să încătușeze mâinile Israelului și să ne împiedice să ne apărăm. Și dacă mâinile Israelului sunt legate, America este următoarea. Permiteți-mi să vă asigur că mâinile statului evreu nu vor fi niciodată încătușate. Israelul se va apăra întotdeauna" a avertizat Netanyahu.

Prim-ministrul a mai spus că o astfel de mișcare ar pune în pericol "capacitatea tuturor democrațiilor de a lupta împotriva terorismului", conform CNN.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel