Nereguli grave după tragedia de la Institutul Matei Balș. Ce au descoperit specialiștii
Data publicării:
Autor: Doinița Manic
WhatsApp
Nereguli grave după tragedia de la Institutul Matei Balș / Foto Pixabay
Nereguli grave după tragedia de la Institutul Matei Balș / Foto Pixabay
Au fost depistate mai multe nereguli grave după tragedia de la Institutul Matei Balș.

Au fost depistate mai multe nereguli grave după tragedia din TIR-ul ATI de la Victor Babeș. Specialiștii au finalizat expertiza cerută de procurori, după 4 luni. Potrivit surselor Realitatea Plus, consumul foarte mare de oxigen a provocat incendiul de la Matei Balș

Consum ridicat de oxigen, lipsa dispozitivelor de alarmare, pereți nerezistenți la foc, instalație de semnalizare deficitară. Toate acestea ar fi dus la producerea incendiului de la Institutul Matei Balș, cred anchetatorii. Pe de altă parte, experții spun că problema reală ar fi de fapt lipsa finanțării pentru a investi în soluții autorizate împotriva incendiilor. Astfel, anume goana după creșterea numărului de paturi de terapie intensivă a fost cea care ar fi dus la astfel de tragedii. Tocmai pentru a putea trata mai mulți pacienți, au fost scăpate din vedere mai multe detalii importante.

Reamintim că în urma incendiului, au murit 3 persoane. În cazul tragediei de la Victor Babeș, 2 persoane, angajate ale spitalului, au fost cele care ar fi provocat incidentul. Ambele se află acum în arest la domiciliu. 

Ce spun procurorii

Conform procurorilor, instalatorul este acuzat că a manipulat, în 12 aprilie, în mod necorespunzător componente de reglare a presiunii de oxigen aferente instalației Unității Mobile de Terapie Intensivă, fapt ce a determinat creșterea presiunii de oxigen peste valoarea de 6 bari, având drept consecință oprirea automată a ventilatoarelor prin care se asigura suportul ventilator al pacienților internați în salonul ATI, conducând astfel la decesul a trei pacienți, transmite Mediafax.

Inginerul-șef nu și-a îndeplinit corespunzător atribuțiile de serviciu, potrivit procurorilor, „prin aceea că nu a asigurat funcționarea în parametrii tehnici corespunzători a instalației de oxigen aferente Unității Mobile de Terapie Intensivă amplasate în curtea spitalului, a cărei presiune în perioada 10.04.2021-12.04.2021, s-a situat la valori ridicate, determinând astfel funcționarea ventilatoarelor prin care se asigura suportul ventilator al pacienților internați în salonul ATI al unității mobile în afara parametrilor optimi”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel