Data publicării:

Nepotul Agathei Christie schimbă ”10 negri mititei”. Daniel Cristea-Enache, reacție: N-au ce căuta! Cel mai mare risc

Autor: Florin Răvdan | Categorie: Cultura
WhatsApp

Scriitorul Daniel Cristea-Enache a explicat, în exclusivitate pentru DC NEWS, ce înseamnă schimbarea titlului romanului poliţist "10 negri mititei", dar şi care sunt riscurile unei astfel de mişcări. 

”Când a fost scrisă cartea, limbajul era diferit, se foloseau cuvinte azi uitate. (...) Sunt convins că Aghatei Christie nu i-ar fi plăcut ca cineva să se simtă jignit de vreun cuvânt folosit de ea, menirea ei era de a crea divertisment. Din fericire, astăzi putem să remediem situația, fără să o trădăm (pe Agatha Christie - n.r.), astfel încât să fie acceptabil pentru toată lumea. Pentru mine are sens: n-aș vrea ca un titlu să distragă cuiva atenția de la ceea ce are de făcut. Nu trebuie să mai folosim termeni care riscă să rănească pe cineva, acesta este comportamentul pe care trebuie să-l avem în 2020”, a explicat strănepotul Agathei Christie, conform digi24.ro. 

Presiune pe operele artistice

 

"Este o opinie de bun simţ, nu cere să fie cineva specialist în literatură sau într-o anumită artă. Asemenea criterii ale corectitudinii politice, greşit înţelese şi aplicate, nu au ce căuta în sfera artistică. Sfera artistică presupune o libertate de creaţie, de selecţie, de construire a personajelor, inclusiv a identităţii etnice şi de gen, deci dacă am scoate termenul 'negru/negri' din toate cărţile şi din toate filmele şi din toate operele artistice nu am face decât să sărăcim literatura şi artele, nu să le îmbogăţim. 

Aşa s-a spus că ar fi o mişcare inteligentă de marketing şi când a fost vorba de filmul "Pe aripile vântului". Ceea ce se repetă nu poate fi o coincidenţă şi nici o repetare a unei manevre de marketing, ci repetă o anumită tendinţă, o anumită presiune a celor care aplică greşit sau nu corectitudinea politică asupra operelor artistice. Personal, eu aş fi de acord cu note de subsol care să explice la o anumită carte utilizarea într-o accepţiune rasistă a unei anumit personaj sau a unei anumite scene, dar aici nu este cazul. Nici la Agatha Christie, nici la "Pe aripile vântului", nici la statuile dărâmate de pe socluri, nu este vorba de rasism, ci de opere şi produse artistice care au îmbogăţit cultura şi artele.", a declarat Daniel Cristea-Enache pentru DC NEWS. 

Cel mai mare risc

"Cel mai mare risc mi se pare cel al ridicolului pentru această temă. De asemenea, există şi riscul de compromitere a principiilor corectitudinii politice, care sunt necesare într-o societate civilizată, atunci când există evenimente, întâmplări, secvenţe sociale care reclamă aceste principii. "10 negri mititei" nu reclamau în niciun fel o asemenea schimbare de titlu", a mai spus scriitorul. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel