Nepotism şi conflict de interese în ministerul lui Baconschi. Fata tatii de la Loterie, ajunsă director la Institutul Diplomatic, a făcut regulile unui concurs la care s-a înscris prima
Data publicării:
Autor: DCNews Team
WhatsApp
TEODOR BACONSCHI
TEODOR BACONSCHI

Alianţa pentru o Românie Curată (ARC) a descoperit în curtea ministrului Teodor Baconschi un caz flagrant de nepotism şi conflict de interese la Institutul Diplomatic Roman (IDR), instituţie publică subordonată Ministerului Afacerilor Externe, care se ocupa, în principal, de pregătirea profesională a membrilor corpului diplomatic, iar în secundar de şcolirea demnitarilor şi funcţionarilor publici care doresc să fie iniţiaţi în domeniul relaţiilor internaţionale.

Mai precis, în iunie anul trecut, ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, care este totodata şi presedinte al IDR, a numit-o în funcţia de director responsabil cu formarea profesională din cadrul institutului pe fiica de numai 25 de ani a unui important membru PDL din Cluj, Gheorghe Benea, aflat de aproximativ doi ani în fruntea unei alte instituţii publice, Compania Naţională “Loteria Română”.

Înainte să fie însărcinată cu pregătirea membrilor corpului diplomatic, fiica directorului Loteriei, Alexandra-Laura Benea, a avut un insignifiant traseu profesional: secretară la firma tatălui în oraşul natal, funcţionar la Camera de Comerţ şi Industrie din Cluj şi consilier de relaţii publice la televizunea Antena 1 Cluj, unde s-a ocupat de monitorizarea presei. Apoi, brusc, pe 1 iulie 2010, a fost numită de ministrul Baconschi în funcţia de director al Directiei Formare Profesională din cadrul IDR, nu se ştie pe ce criterii având în vedere că nu avea niciun fel de experienţă în diplomaţie şi nici nu lucrase vreodata în administraţia publică sau în învăţământ. Dar, era fata tatii!

Atribuţii care i-au permis să facă regulile jocului

Direcţia de Formare Profesională este de fapt cea mai importantă componentă a institutului şi se ocupă de organizarea tuturor programelor de studii ale IDR, destinate membrilor corpului diplomatic şi consular al României, dar şi altor categorii de personal din cadrul Ministerului Afacerilor Externe (MAE). Aceeaşi direcţie organizează şi cursuri de competenţe generale în domeniul relaţiilor internationale pentru demnitari, membri ai Parlamentului sau funcţionari publici precum şi o serie de cursuri destinate diplomaţilor străini.

În CV-ul postat pe site-ul IDR, Alexandra Laura Benea îşi descrie, pe scurt, principalele responsabilităţi pe care le are ca director în cadrul institutului:

- întocmirea proiectelor planurilor anuale de pregătire

- realizarea de propuneri privind conţinutul programelor de pregătire,

- cadrele didactice şi specialiştii pe diferite domenii,

- organizarea desfăşurării cursurilor de pregătire,

- organizarea şi desfăşurarea diverselor manifestări ştiinţifice şi publice.

În urmă cu câteva zile, ea a reuşit o nouă performanţă: s-a inscris la concursul de admitere într-un program special dezvoltat de IDR în colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe şi intitulat “Programul de formare diplomatică iniţială”, pregătindu-se astfel să devină cursant al unor cursuri de formare organizate de instituţia pe care, în acelaşi timp, o şi conduce.

Acest program a fost lansat public acum două luni de ministrul Baconschi, care l-a prezentat drept o metodă de a atrage interesul pentru o carieră diplomatică unor “tineri eminenţi, cu resurse intelectuale adecvate, interesaţi de diplomaţie, care să ia contact, prin intermediul acestui program, cu nişte realităţi, nu doar cu aspectele doctrinare, culturale sau teoretice ale relaţiilor internaţionale”.

Logica ne spune, însă, ca un director din cadrul IDR care este şi responsabil cu tot ce ţine de formarea profesională a membrilor corpului diplomatic nu ar trebui să aiba nevoie de un curs de “formare diplomatică iniţială” care este destinat, prin definiţia sa, celor care vor să ia un prim contact cu acest domeniu.

Accesul în acest program se face prin concurs de admitere în două etape, o selecţie de dosare, urmată de un interviu, care este şi proba eliminatorie. Selecţia de dosare s-a consumat deja în prima jumătate a acestei luni, iar pe lista celor 99 de candidaţi admişi, la poziţia a 7-a, o găsim şi pe directoarea Alexandra Laura Benea! Dintre cei 99, în urma celei de-a doua probe, care constă într-un interviu, trebuie să rămână doar 40. Interviurile urmează să se desfăşoare, conform calendarului de concurs, timp de trei zile, începând de mâine, când este programată să dea proba şi fiica directorului Loteriei.

Regulamentul concursului, secretizat la MAE

Romaniacurata.ro a încercat să obţină o declaraţie de la Alexandra Laura Benea dar fără succes. O funcţionară de la secretariatul IDR a confirmat că, într-adevăr, persoana cu acest nume de pe lista candidaţilor admişi este aceeaşi cu directoarea din cadrul instituţiei, adaugând însă că aceasta a fost selectata pe baza faptului că îndeplineşte condiţiile de admitere din Regulamentul de desfăşurare a concursului şi nu datorită funcţiei pe care o are la IDR. Aceeaşi funcţionara ne-a explicat că regulamentul concursului, care nu există publicat nicăieri, a fost aprobat direct printr-un ordin al ministrului de Externe, Teodor Baconschi, iar cabinetul acestuia este singurul loc de unde poate fi obţinut.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel