Nehammer rămâne ferm față de extinderea Schengen: Suntem recunoscători pentru eforturile părții bulgare, dar nu este suficient
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Ioan-Radu Gava
WhatsApp
Cancelarul austriac Nehammer se află într-o vizită în Bulgaria.

Austria va pleda în fața CE pentru acordarea a 2 miliarde de euro Bulgariei pentru protecția frontierei bulgaro-turce, care este, de asemenea, frontieră externă UE. Cancelarul austriac Karl Nehammer a anunțat asta astăzi în timpul unei conferințe comune cu președintele Rumen Radev la Elhovo.

Totuși, cancelarul Austriei rămâne ferm pe poziția că spațiul Schengen nu funcționează corespunzător și până când nu va fi reformat, țara sa nu va sprijini extinderea comunității.

„Protecția frontierei bulgaro-turce este și protecția graniței Austriei. Prin urmare, suntem recunoscători pentru eforturile părții bulgare pentru această frontieră, dar nu este suficient”, a spus cancelarul austriac, adăugând că a avut ocazia să se familiarizeze personal cu provocările protejării frontierei.

„Trebuie să înțelegem faptul că sistemul Schengen se confruntă cu o criză majoră. Sistemul ar trebui să însemne că nu ar trebui să existe control la frontieră în acest spațiu, dar realitatea este alta”, a mai subliniat cancelarul Austriei. Acesta a spus că trebuie consolidată protecția frontierei și diminuați migranții ilegali în spațiul Schengen, și numai apoi să extindă zona liberă de călătorie.

CITEȘTE ȘI     -    România are două momente cheie pentru aderarea la Schengen. Rareș Bogdan: Nu putem risca o respingere. Trebuie să așteptăm data de 29 ianuarie 2023

Nehammer a pledat pentru măsuri din partea UE

Nehammer a menționat că ar trebui să existe măsuri specifice ale Comisiei Europene pentru repatrierea persoanelor relevante.

„Trebuie să existe un semnal clar la nivel european că țările externe nu sunt singure împotriva acestei probleme, singure cu procedurile de acordare a statutului de refugiat, iar aceasta este o problemă juridică care trebuie rezolvată la nivelul UE”, a menționat el.

La rândul său, președintele bulgar Rumen Radev i-a mulțumit lui Nehammer pentru vizită și a spus că migrația ilegală este o provocare pentru o Europă unită și că Bulgaria, ca membru responsabil al UE, depune eforturi enorme pentru a face față acestei probleme.

„După cum ați putut vedea singur, am construit un gard de-a lungul întregii granițe în întregime cu bugetul nostru”, a menționat Radev, conform Euronews Bulgaria.

CITEȘTE ȘI     -    Retorica lui Nehammer împotriva României, total nefondată. 5.500 de migranți au forțat granița Ungariei în nici 3 săptămâni: Semnele indică faptul că presiunea nu va scădea

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel