Data actualizării:
Data publicării:

Negocieri de culise la Congresul de la Roma. Socialiștii renunță la politicile de gen și făina de greier. Posibilă colaborare cu Meloni în PE

Autor: Ion Voicu | Categorie: Politica
WhatsApp
Congresul social-democraților europeni @PES
Congresul social-democraților europeni @PES
Reuniți la Roma, liderii partidelor socialiste europene, printre care se află și Marcel Ciolacu, s-au arătat îngrijorați de ascensiunea curentelor extremiste, care ar putea înclina balanța la alegerile europarlamentare din luna iunie a acestui an.

Lideri importanți din PSE au subliniat că Stânga trebuie să renunțe la unele politici care satisfac un electorat de nișă, dar nemulțumesc mase largi de alegători și să pună surdină dezbaterii pe unele teme sensibile pentru o parte însemnată a publicului.

În ultimii ani, socialiștii au fost preocupați, în Parlamentul European, de politicile de gen, de protecția mediului și a minorităților, neglijând problemele importante ale electoratului pe care îl reprezintă, au recunoscut  social-democrații germani, care au declarat că prioritățile campaniei pentru europarlamentarele din 2024 ar trebui să fie veniturile oamenilor, locuințele accesibile și pensiile.

Principala îngrijorare a cetățenilor din Țările de Jos este puterea de cumpărare, nu imigranții, așa cum încearcă să prezinte lucrurile extrema dreaptă, spun socialiștii olandezi, adăugând că UE ar trebui să ajute la creșterea salariilor mici. Celelalte două teme principale ale campaniei ar trebui să fie securitatea regiunii, pusă în discuție de invazia rusească în Ucraina, și mediul înconjurător. Dacă în România, PSD are liste comune cu liberalii din PPE, în Olanda socialiștii au făcut o alianță electorală cu Verzii, deci focalizarea atenției pe temele eco este obligatorie. Dar, poate fi observată repoziționarea între prioritățile politice: după revolta fermierilor și intrarea în Parlament a unui partid al acestora, socialiștii olandezi au trecut pe ultimul loc în agendă discuția despre poluare, care ținea capul de afiș înainte de dezastrul electoral din iarna anului 2023.

Posibil acord cu Meloni și MIșcarea 5 Stele în PE

În culisele întâlnirii de la Roma, liderii socialiști au mai discutat și scenariul unei înțelegeri cu Mișcarea 5 Stele din Italia, respectiv a unui acord  de cooperare în Parlamentul European. De remarcat că aceste negocieri se poartă la câteva zile după vizita premierului Ciolacu la Roma, unde a avut discuții cu premierul Meloni.

Și social-democrații germani au schimbat lista de priorități, renunțând la tematica de mediu sau la discuțiile despre drepturile minorităților sexuale. La Roma, liderii SPD au  declarat că prioritățile campaniei ar trebui să fie veniturile oamenilor, locuințele accesibile și pensiile. Prin această abordare, socialiștii germani vor să recâștige alegători din bazinul de Stânga, dar care în momentul de față spun că vor vota pentru populiștii de dreapta. Să nu ne amestecăm prea mult în alegerile personale ale votanților, cum ar fi dacă oamenii își folosesc mașina sau călătoresc cu avionul, dacă mănâncă carne sau folosesc limbaj cu gen-astfel ar putea fi rezumată schimbarea de politică propusă socialiștilor europeni de către cei germani, la Congresul de la Roma.

Ursula von der Leyen, schimbare de macaz

Schimbarea de ton și chiar de politică a Stângii europene vine după o mișcare similară pe partea dreaptă, vizibilă chiar de la vârful Uniunii.

Președintele Ursula Von der Leyen, pe care sunt puține șanse să o schimbe germanul Schmitt, contra-candidatul său socialist, a anunțat că va retrage proiectul pentru cele mai dure măsuri împotriva poluării cu pesticide, speriată de revoltele fermierilor, din decembrie și ianuarie.

De asemenea, șefa Executivului European a pus la sertar proiectul de interzicere a motoarelor cu explozie până în 2040, de care nu mai vorbește nimeni la Bruxelles sau Strasbourg.

Nici master-planul pentru promovarea unor alimente și tehnici agricole mai durabile , discreditat de campania anti-pastă de greieri și lăcuste prăjite, nu a mai fost prezentat formal. Reacția împotriva legii pesticidelor a creat un sentiment de teamă și a determinat-o pe von der Leyen să aștepte și să repună în discuție dosarele critice doar după alegerile din iunie 2024.  

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel