Necesitatea înarmării Europei. Prof. Narciz Bălășoiu: Vacanța s-a terminat!

Narciz Bălășoiu, conferențiar universitar la Academia de Studii Economice din București, a vorbit despre necesitatea înarmării Europei.
În contextul războiului de agresiune al Rusiei în Ucraina și aparentei distanțări a Statelor Unite ale Americii de vechiul continent, este imperios necesar ca statele europene să se înarmeze și să ajungă la nivelul tehnologic al celor mai importanți actori internaționali, potrivit conferențiarului universitar Narciz Bălășoiu.
„De ce să exporți oțelul de la Galați în SUA și să nu faci aici obuze, tancuri etc?“, a întrebat Val Vâlcu, adăugând că „Volkswagen, de exemplu, nu mai face mașini, ci face TAB-uri“.
„Volkswagen a avut cea mai mare creștere la crenvurști. Pare anecdotic, dar inclusiv de asta s-a ocupat în ultima perioadă. O altă problemă a noastră este modul în care am abordat politica de achiziții, de înzestrare.
Avem exemplul polonezilor, care și-au mărit contribuția pentru apărare la 4%, unde absolut orice contract este negociat cu ceea ce numim offset, adică ai pe de o parte transfer tehnologic, linie de producție, cu tot ceea ce înseamnă elementele constitutive ale edificării produsului respectiv, și capacitate ulterioară de export către terți actori, pentru că dacă ai licența acelui produs, el devine business“, a precizat Narciz Bălășoiu.
Situația industriei de apărare din România, dramatică
În opinia conferențiarului universitar, situația industriei de apărare din România este dramatică, însă nici Europa nu stă mai bine, deoarece este cu o generația în urma Statelor Unite ale Americii și Israelului.
„Înainte de 1990 eram al 4-lea exportator de armament din Europa. Toată industria s-a prăbușit. A fost un moment în care s-au rupt relațiile cu statele tradiționale unde exportam, bănuiesc faptul că a fost o degringoladă generalizată în care managementul acestor companii s-a deteriorat, după care a fost nevoie de 4-5 ani pentru a pierde pasul tehnologic.
Nu a mai fost investit în acest domeniu și nu s-a mai ținut pasul. A fost o prăbușire pentru industria de apărare. Apropo de economia de război, capacitatea de a produce la tine acasă măcar elementele de bază - pulberi, praf de pușcă, reprezintă una dintre principalele priorități. Situația este dramatică și fără un plan de investiții pe termen mai lung, în cooperare cu partenerii noștri“, a spus Narciz Bălășoiu.
„Este timpul ca Europa să se trezească. Vacanța s-a terminat. Avem un pic de răgaz pentru a ne pune lucrurile la punct. A avea o industrie de apărare, a avea echipamente și a avea o înzestrare robustă face parte din procesul de descurajare. Dacă ești vulnerabil, vulnerabilitatea atrage agresiunea. Noi nu ne înarmăm ca să mergem la război, ci ca să nu fim nevoiți să mergem la război. Oricum plecăm dintr-o poziție de offside. Tehnologic vorbind, suntem cu o generație în spatele americanilor și israelienilor. Dacă de mâine începem procesul, nu începem să băgăm cărbune în furnale, ci începem cu cercetare și dezvoltare“, a conchis conferențiarul universitar Narciz Bălășoiu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News