NEBUNIE cu un protest al studenților în Sectorul 1 condus de Clotilde Armand: ”USR și PNL și-au schimbat atitudinea în momentul în care au ajuns la putere”
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Anca Murgoci
WhatsApp
Protest al studenților, oprit de autorități în Sectorul 1. Poliția Locală a răspuns abia după trecerea marșului
Protest al studenților, oprit de autorități în Sectorul 1. Poliția Locală a răspuns abia după trecerea marșului
Sâmbătă, 20 februarie, Sindicatul Elevilor și Studenților Militanți a chemat în stradă studenții pentru a-și apăra dreptul la mobilitate în fața ordonanței de urgență ce amenință să elimine gratuitatea la călătoriile cu CFR. Marșul s-a transformat, însă, într-un protest de 30 de minute în fața sediului USR de pe Șoseaua Kiseleff, punctul de întâlnire al manifestanților, după ce Jandarmeria a oprit desfășurarea evenimentului, invocând lipsa avizelor din partea Primăriei Municipale. 

Evenimentul intitulat “Marșul Pomanagiilor Împotriva Neoliberalismului” urmărea să implice pichetarea sediilor USR și PNL, precum și a sediului Guvernului, ca reacție în fața măsurilor de austeritate care lovesc în toate categoriile sociale, inclusiv în studenți și elevi. Întrucât acesta se desfășura exclusiv pe raza Sectorului 1 al Capitalei, organizatorii au anunțat în scris Primăria Sectorului 1 în termen de 3 zile lucrătoare.

Primăria nu a răspuns solicitării, iar organizatorii susțin că au apelat Primăria pentru a discuta cu cineva cu o zi înainte de protest, dar, chiar și în urma verificării programului de lucru, nu au găsit pe nimeni la primărie și au fost redirecționați către Poliția Locală Sector 1, unde au fost informați că programul Poliției Locale se încheiase.

La fața locului, protestatarii au fost întâmpinați însă de un număr mare de jandarmi, semn că autoritățile luaseră, totuși, cunoștință de existența protestului. Aceștia au încercat întâi să limiteze protestul prin apel la distanțarea socială, apoi au anunțat că marșul nu se poate desfășura din cauza lipsei avizului Primăriei Municipale și că participanții trebuie să se retragă.



În cele 30 de minute, înainte ca protestul să fie dispersat, studenții și-au făcut auzite mesajele și au discutat cu presa, care era prezentă

 


Ceea ce i-a șocat însă pe membrii Sindicatului a fost că au primit abia luni, 22 februarie, un mail din partea Poliției Locale Sector 1 prin care erau anunțați că solicitarea excede competențele instituției și li se sugera să se adreseze Primăriei Municipiului București. Documentul era, totuși, datat 19 februarie. Cu alte cuvinte, Poliția Locală a așteptat să treacă marșul pentru a comunica un document întocmit cu o zi înainte de acesta.

Membrii Sindicatului Elevilor și Studenților Militanți susțin că au acționat cu bună credință și în spiritul legii și suspectează că Marșul Pomanagiilor ar fi deranjat anumite conduceri politice, în condițiile în care Primarul Sectorului 1 a ajuns în funcție cu susținerea USR și PNL, iar sediile celor două partide erau vizate în cadrul protestului. “Anumite partide care pretindeau a susține și a sprijini societatea civilă atunci când erau în opoziție și-au schimbat atitudinea în momentul în care au ajuns la putere. Dublul standard este vizibil”, declară Mihnea Teodor Popescu, membru prezent la acțiune.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel