Nebunie cu criptomonedele. Analistul Adrian Mitroi vine cu un sfat pentru cine vrea să investească în acestea
Data publicării:
Autor: Alexandru Negrici
WhatsApp
Foto Ilustrativ Pixabay
Foto Ilustrativ Pixabay
Leonardo Badea, viceguvernator BNR, și-a exprimat opinia despre mirajul criptoactivelor. El a scris despre cum, în ciuda inovării, ”din păcate, adesea s-au urmărit în primul rând profituri rapide”. Economistul Adrian Mitroi a realizat o analiză a acestui subiect, în exclusivitate pentru DC News.

Leonardo Badea, viceguvernator BNR, susține, printre altele, că:

- „Așa numita criptomonedă (poate cea mai cunoscută categorie de criptoactive), merită repetat, este o formă exclusiv digitală de plată și o metodă de stocare a valorii. Ea nu are caracteristicile unei monede garantate de o instituție parte a sistemului financiar clasic”;

- „Apariția și dezvoltarea pieței criptoactivelor a generat reacții și poziții contradictorii în rândul economiștilor, al practicienilor cu experiență în domeniul financiar, precum și în rândul diferitelor categorii de participanți pe piețele financiare, inclusiv a unor instituții cu activitate în domeniu. Celebri economiști și oameni de afaceri au atras atenția că ne aflăm în fața unui imens balon speculativ”;

- „Spre exemplu, omul de afaceri Warren Buffet spunea în 2020 că criptomonedele practic nu au valoare. Nu poți face nimic cu ele decât să le vinzi altcuiva. De asemenea, Bill Gates a afirmat faptul că activele digitale sunt sută la sută bazate pe fool theory, adică ele pot să funcționeze doar atât timp cât vei găsi pe altcineva care să cumpere mai scump decât tine ceva ce nu are valoare”;

Întregul text poate fi consultat aici.

Adrian Mitroi: Deprecierea portofoliilor în criptomonede este între 50% și 70%. Nu recomand sub nicio formă, pentru că orice pierdere de capital este extrem de greu de recuperat

„Legat de criptomonede, eu am aceeași recomandare pe care am avut-o încă de la primul comentariu pe acest subiect, la o conferință de acum 3 ani, când un Bitcoin se tranzacționa cu șase mii de dolari. 

Din cauza corelației excesive cu alte active cu risc, în general, criptomonedele sunt instrumente care nu aduc randament și nu temporizează riscul în interiorul unui portofoliu. Dacă nu este corelat cu riscul din interiorul portofoliului, ei bine, nu îmi aduce nimic achiziția unei criptomonede. Dacă era decorelat puternic cu aurul, cu bursele, cu monedele, atunci randamentul promis ar fi fost favorabil, ajustat cu riscul. Altfel, nu recomand sub nicio formă, pentru că orice pierdere de capital este extrem de greu de recuperat. 10% trebuie să compensezi cu 11% în câștig, 20% cu 25%, iar 50% cu 100%.

În timpul ăsta, când tu trebuie să recuperezi, costul de oportunitate este foarte mare, pentru că volatilitatea este un extinctor de avere, bani munciți din greu de investitori. Acești bani au fost pulverizați semnificativ, pentru că deprecierea portofoliilor lor este de peste 50%-70%.

Eu le recomand oamenilor să caute alte vehicule de achiziție de risc, care să fie, eventual, decorelate cu portofoliul personal al fiecăruia. Chiar dacă tehnologia este interesantă, activul financiar nu este la fel de interesant. Tehnologia are sens, dar oricum vin băncile centrale cu monedele lor digitale care vor lua fața tehnologiei blockchain.”

De la 10 miliarde de dolari la zero: Cum s-a prăbușit unul dintre cele mai proeminente fonduri de investiții din lumea criptomonedelor

Falimentul celor de la Three Arrows Capital (3AC) a declanșat o spirală descendentă care a cuprins mulți investitori cripto. Fondul speculativ nu a reușit să facă față apelurilor în marjă de la creditorii săi.

În luna martie, Three Arrows Capital a gestionat active de aproximativ 10 miliarde de dolari, făcându-l unul dintre cele mai importante fonduri speculative cripto din lume, scrie publicația CNBC.

Acum, firma, cunoscută și sub numele de 3AC, se îndreaptă către instanța de faliment după scăderea prețurilor criptomonedelor și o strategie de tranzacționare deosebit de riscantă proiectată pentru a-și șterge activele și a lăsa fondul în imposibilitatea de a-și rambursa creditorii.

3AC avea o listă lungă de contrapărți sau companii care aveau banii încadrați în capacitatea firmei de a rămâne cel puțin pe linia de plutire. După ce piața cripto a scăzut cu peste 1 trilion de dolari din aprilie, condusă în haos de alunecarea abruptă a celor mai puternice monede ale bulei speculative, Bitcoin și Ethereum, investitorii cu pariuri concentrate pe firme precum 3AC suferă cele mai drastice consecințe.

Portalul de schimb Blockchain.com se confruntă cu un impact de 270 de milioane de dolari pentru împrumuturile acordate 3AC. Între timp, compania care face brokeraj cu active digitale, Voyager Digital, a solicitat protecție în caz de faliment, după ce 3AC nu a putut plăti înapoi cei aproximativ 670 de milioane de dolari pe care îi împrumutase de la companie. Creditorii de criptomonede din SUA Genesis și BlockFi, platforma BitMEX și serviciul de schimb criptografic FTX sunt, de asemenea, afectate de pierderi. (VEZI CONTINUAREA AICI)

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel