Neagu Djuvara, deces: Tristeţe pentru Custodele Coroanei
Data publicării:
Autor: Mircea F. Cristian
WhatsApp
Custodele Coroanei a primit cu tristeţe vestea morţii lui Neagu Djuvara şi transmite condoleanţe familiei îndoliate.

Custodele Coroanei, Margareta, a primit cu tristeţe vestea morţii istoricului Neagu Djuvara şi transmite condoleanţe familiei îndoliate. 'Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române, a primit cu tristeţe vestea trecerii la cele veşnice a istoricului Neagu Djuvara şi, alături de întreaga Familie Regală, transmite condoleanţe familiei îndoliate! Dumnezeu să-l odihnească în pace!', se arată într-o postare pe site-ul romaniaregala.ro.

Neagu Djuvara s-a născut la Bucureşti, în ziua de 31 august 1916, într-o familie de aristocraţi de origine aromână. Licenţiat în litere la Sorbona (1937) şi doctor în drept la Paris (1940), Neagu Djuvara s-a preocupat de istoria României, abordând în cele peste douăzeci de volume de specialitate şi memorii publicate filosofia istoriei, cu precădere chestiunea obiectivităţii istoriei şi istoriografiei. Diplomat al Ministerului de Externe până în septembrie 1947, Neagu Djuvara ia calea exilului, militând până în anul 1961 în diverse organizaţii ale exilului românesc. Apoi, timp de 23 de ani, este consilier diplomatic şi juridic al Ministerului nigerian al Afacerilor Străine, precum şi profesor de drept internaţional şi istorie economică, la Universitatea din Niamey.

În mai 1972, obţine doctoratul de stat la Sorbona cu o teză de filosofie a istoriei, precum şi o diplomă a prestigiosului Institut naţional de limbi şi civilizaţii orientale de la Paris. În decembrie 1989, revine în ţară, unde a fost profesor asociat la Universitatea din Bucureşti (1991-1998). De asemenea, a fost membru de onoare al Institutului de Istorie 'A.D. Xenopol' din Iaşi şi al Institutului de Istorie 'Nicolae Iorga' din Bucureşti, precum şi Doctor Honoris Causa al Universităţii din Bucureşti şi al Universităţii 'Dunărea de Jos' din Galaţi.

[citeste si]

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel