Data actualizării:
Data publicării:

Ne pot îmbolnăvi rețelele sociale? Psih. Radu Leca: Timpul tău dispare

Autor: Liana Ganea | Categorie: Stiri
WhatsApp
foto: Freepik
foto: Freepik

Timpul petrecut pe platformele de socializare ne afectează în mod negativ, până la anxietate și depresie.

Trăim într-o perioadă dominată de tehnologie, în care schimbările survin într-un ritm alert. Un singur click ne deschide accesul la o multitudine de informații esențiale, inclusiv comunicarea cu persoane din mediul online pe care nu le-am întâlnit niciodată. Online-u e bun. Dar folosit în exces, creează dependență. Iar dependența de rețelele sociale ne poate afecta negativ calitatea vieții și sănătatea psihică.

Depresia, stima de sine scăzută, dependența de ecran, de obiecte, de validare, tulburare obsesiv compulsivă, excluziunea socială... sunt doar câteva dintre efectele negative pe care plaformele de socializare le au asupra noastră. O spune și psihologul Radu Leca:

"Platformele sociale produc foarte multe efecte negative din punct de vedere emoțional. De la integrarea și înțelegerea anxietății până la frica de depresie, tulburare obsesiv compulsivă și permanenta comparație între mine și toți ceilalți în clipa în care există un trend ce devine viral. În spațiul virtual, în afară de acești mizerabili și ordinari pedofili, se află și consumatorii de stupefiante și dealerii lor.

[...] Lucrurile stau în felul următor. Apare o adicție la tot ceea ce înseamnă obiecte pe care le vedem în spațiul virtual despre care noi credem că sunt extraordinare. Această adicție de imagine, de sunet, de culoare, de scenariu se îndreaptă către adicție de obiecte, de la adidași la super ofertă la căști invizibile, șosete în care nu transpiri etc.

Când intri pe o rețea de tipul TikTok ai de-a face cu:

- consumul excesiv de timp - practic, timpul tău dispare, nu-l mai ai! Îți propui să stai 5 minute și te trezești că stai două ore? Ce ai făcut în astea două ore? Nimic.

- neglijarea oricăror reponsabilități. Nu mai suntem responsabili nici față de noi, d'apăi față de copiii noștri

- compararea constantă cu tot și cu toți și atunci avem de-a face cu un declin psiho-emoțional

- un impact real asupra stimei de sine

- excluziune socială. Noi nu mai aprținem nimănui. Ajungem ca după ce am stat pe platforme de socializare cu orele să facem lucruri care ies din normal, de exemplu o baie lungă la 2 dimineața, nu mai contează cât e ceasul. Ai nevoie de un program ca să ai succes! Sună a libertate, dar nu e!

Când formezi o minte să accepte noțiunea de spațiu virtual în care poți fi oricine și orice, tu îi produci acelui om, în timp, traume specifice extrem de clare.

Există o listă clară cu zece elemente negative pe care le puteți întâmpina în cadrul rețelelor de socializare sau video streaming. Pe primul loc evident că sunt infracțiunile cibernetice. Aceste infracțiuni de tip hack și phishing te duc într-o zonă de psihologie gri în care tu, cumva, ajungi să dai vina pe tine: din cauza mea, că n-am avut o parolă bună. Dar nu este vina ta! 

Cyberbullyingul este cea mai importantă transformare a societății românești, cu exclusivitatea între anii 2021 - 2023, la nivelul vârstelor de 6-18 ani. A început ca și formă de răzbunare și ca rezultat al tuturor neputințelor aduse din școală în spațiul virtual. Cyberbullyingul ar trebui scos în afara legii, cu pedepse. Poliția Internetului va trebui și ea să fie inventată și atunci se vor vedea IP-urile și ce uneori le maschează" a explicat psihologul Radu Leca în cadrul emisiunii Ultrapsihologie.

Emisiunea completă, aici:

         

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel