Data publicării:

”Ne-ați distrus pământul. Dați-ne un tratat. Vrem un tratat” i-a urlat o senatoare Regelui Charles în Australia. Reacția Parlamentului

Autor: Cristian Cîșleanu | Categorie: Stiri
WhatsApp
Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Regele Charles efectuează o vizită oficială în Australia.

CITEȘTE ȘI: Planul pe care Prințesa Diana i l-a inspirat Prințului William în copilărie. Astăzi îl pune în aplicare

Regele Charles a fost acuzat de „genocid” de către un senator indigen, luni, în Palatul Parlamentului din Australia, la câteva momente după ce a ținut un discurs în care și-a prezentat „respectul față de proprietarii tradiționali ai pământurilor”.

Charles, aflat la a 16-a vizită oficială în Australia și la prima sa călătorie majoră în străinătate de când a fost diagnosticat cu cancer, terminase de vorbit când senatoarea independentă și activista indigenă Lidia Thorpe a strigat că nu acceptă suveranitatea lui Charles asupra Australiei.

„Ați comis un genocid împotriva poporului nostru. Dați-ne pământul înapoi. Dați-ne ceea ce ne-ați furat - oasele noastre, craniile noastre, copiii noștri, poporul nostru. Ne-ați distrus pământul. Dați-ne un tratat. Vrem un tratat”, a spus ea.

Thorpe, care a perturbat evenimente anterioare în semn de protest față de colonizarea Australiei, a fost împiedicată să se apropie de rege, care a vorbit în liniște cu prim-ministrul Anthony Albanese de pe podium, dar care, în rest, nu a fost tulburat. Thorpe a fost apoi escortată afară din sală.

O excepție

Protestul a fost o excepție printre o serie de omagii aduse lui Charles și Reginei Camilla de către demnitari și binevoitori din mulțime.

Albanese l-a lăudat pe Charles pentru susținerea îndelungată a amenințării schimbărilor climatice și a vorbit despre respectul pe care australienii îl au pentru monarhul lor.

Discursul său a făcut doar o referire trecătoare la cauza republicană, pe care Albanese și mare parte din partidul său laburist de centru-stânga o susțin.

„Australia pe care ați cunoscut-o prima dată a crescut și a evoluat în atât de multe feluri. Cu toate acestea, prin aceste decenii de schimbare, legăturile noastre de respect și afecțiune s-au maturizat - și au rezistat”, a spus el.

Albanese a abandonat planurile pentru un referendum privind transformarea Australiei într-o republică, după ce un referendum susținut de Guvern pentru crearea unui organism consultativ pentru indigeni a fost respins la începutul acestui an.

Vizita la Parlament a urmat unei excursii la Memorialul Australian de Război din Canberra, unde cuplul regal s-a întâlnit cu peste o mie de binevoitori, inclusiv cu Hephner, o alpaca de nouă ani în costum, cu o coroană cocoțată pe capul său alb și pufos.

Hephner a pufnit

Hephner, numit după fondatorul Playboy, Hugh Hefner, a așteptat ore în șir alături de proprietarul Robert Fletcher și de alte cozi lungi în fața monumentului pentru a avea șansa de a saluta cuplul regal în timpul turului lor de o zi prin capitală.

„Are multe ținute și aceasta este una pe care am păstrat-o special pentru astăzi. Un rege întâlnește un alt rege”, a spus Fletcher, conform Reuters.

Răbdarea lui Hephner a dat roade. Într-o plimbare de 30 de minute pentru a saluta mulțimea, Charles s-a oprit pentru a mângâia alpaca, retrăgându-se râzând când Hephner a pufnit în fața lui.

Cuplul regal își continuă marți vizita în Australia la Sydney, înainte de a se îndrepta spre Samoa pentru o reuniune a țărilor din Commonwealth-ul britanic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel