"Ne aşteaptă un dezastru. Ne vom uita la bobul de grâu şi nu o să ne vină să mâncăm". Octavian Marius Popa, avertisment pentru România
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Fotografie creată de TymurKhakimov FollowMyPatreon, de la Pexels
Fotografie creată de TymurKhakimov FollowMyPatreon, de la Pexels
Fostul comisar general adjunct al Gărzii Naționale de Mediu, Octavian Marius Popa, avertizează că România este în pragul unui dezastru economic, pe fondul creşterilor de preţuri. 

"În guvernarea blamatului preşedinte şi prim-ministru Tăriceanu, preţul barilului de petrol ajunsese la 140 de dolari. La pompă, preţul era la vreo 4 lei. Acum e spre 8 lei, 9 lei. Cineva ar putea spune că sunt mai mari cheltuielile de procesare. E adevărat, dar nu e suficient să ducă preţul la nivelul ăsta. Sunt cheltuieli de procesare, legate de preţul gazului şi curentului, dar nu suficient de mari. Noi nu umblăm ca Ungaria la marjele de profit, pentru că nu avem curaj. Există şi un risc. Contează şi cine eşti în UE, dar există şi un raport de forţe cu companiile care activează pe teritoriul tău. Ungaria a făcut asta pentru că a avut mereu o atitudine mai independentă faţă de UE, noi am fost mai supuşi. Apoi, societăţile din Ungaria au alt comportament faţă de guvernul ungar. MOL-ul, care vinde în Ungaria cu un preţ, îşi scoate pârleala pe spinarea noastră. 

La noi, cred că toate lucrurile se fac pentru a arunca praf în ochii românilor", a precizat Octavian Marius Popa la "Ce Se Întâmplă", cu Răzvan Dumitrescu.

"Ne aşteaptă un dezastru"

"Am văzut declaraţia că de la anul trebuie să se eficientizeze companiile energetic, importurile ar putea fi făcute la costuri enorme. Va fi nenorocire. Oricum există previziuni că vom avea probleme cu criza alimentară. Nu anul ăsta, dar vom avea. Ce ne aşteaptă?", a întrebat Răzvan Dumitrescu. 

"Eu nu aş vrea să folosesc cuvântul ăsta, dar e cel potrivit: ne aşteaptă un dezastru. Pentru că puţină lume ştie, mulţi se iau după aparenţe, situaţia agricultorilor români nu e fericită. Cunosc oameni care cultivă 1500 de hectare, despre care s-ar zice deci că sunt bogaţi, şi care au datorii acum la inputuri din 2019. Din cauză că nu se închid pe cheltuieli. Mai mult decât atât, creşterile au venit din toate direcţiile. A crescut preţul la îngrăşământ, va creşte preţul la irigaţii, vor creşte preţurile pe exploatare agricolă, procesare, depozitare, etc. La un moment dat, cineva care ştie ce vorbeşte spunea că ne vom uita la bobul de grâu şi nu o să ne vină să mâncăm de scump ce va fi. Astea vor fi consecinţele. Pe termen scurt, poţi să iei măsuri. Să începi să subvenţionezi îngrăşăminte, motorina, curentul electric. Dar astea nu produc efecte. Guvernul României, din păcate, acţionează ca pompierul care se repede şi încearcă să stingă incendiul, nu încearcă să prevadă, să ia măsuri ca incendiul să nu se producă!", a mai spus acesta. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel