Ne-am îngrăşat sau suntem la o greutate bună? Medicul Anca Hâncu: E un calcul simplu. Dacă suntem peste, înseamnă că trebuie să ne limităm
Data actualizării:
Data publicării:
Autor: Florin Răvdan
WhatsApp
Fotografie de la Towfiqu barbhuiya, Pexels
Fotografie de la Towfiqu barbhuiya, Pexels
Medicul Anca Hâncu a spus cum ne putem calcula greutatea ideală. 

"Într-adevăr, gras și frumos nu mai este la modă. De ce? Pentru că obezitatea nu este un semn de prosperitate, așa cum poate crede multă lume. Este, de fapt, o afecțiune cronică, o boală, care este multifactorială, progresivă, recidivantă. Este o afecțiune tratabilă, însă care are consecințe metabolice. Aici deja discutăm despre prediabet, diabet zaharat, sindrom metabolic. 

Şi nu în ultimul rând consecințe psiho-sociale, câteodată chiar invalidante, stigmatizante pentru persoana cu obezitate. Tocmai a apărut Atlasul Mondial de Obezitate, care este scos anual de către Federația Mondială a Obezității, iar pentru România datele sunt îngrijorătoare. Până în anul 2035, vor fi în jur de 35% persoane cu obezitate în România. Pe de altă parte, în acest moment există cam 20% persoane cu obezitate în România, ne spun studiile.

Există un calcul simplu pe care putem să-l facem. Există o măsurătoare simplă. Este greutatea împărțită la înălțime, la pătrat. Și acest parametru, dacă este între 18,5 și 24,9 înseamnă că suntem bine. Ce este peste, înseamnă suprapondere. Deci înseamnă că undeva trebuie să ne mai limităm cât și cum și când mâncăm. ", a spus medicul Anca Hâncu, miercuri, în cadrul rubricii Sfat de Sănătate cu Andreea Cigolea de la Antena 3 CNN.

Ce trebuie să facă persoanele care suferă de obezitate

"La persoanele cu obezitate, ca urmare a acumulării țesutului adipos, s-ar putea să fie limitată și activitatea fizică pentru că au diverse probleme articulare și atunci va fi foarte important să reușim să restricționăm alimentația. În acest sens, legumele vegetale sunt foarte utile pentru că au foarte multe fibre.

Persoanele cu obezitate pot să adere în timp la un regim alimentar cât de cât echilibrat, pentru că echilibrul şi diversitatea sunt principiile de bază pe care construim un regim alimentar sănătos și corect. Și vreau să să promovez încă o dată ideea de stil de viață, de stil de viață pe termen lung și nu diete pe două luni în care nu mâncăm, scădem, după care revenim la platourile exact.

În momentul în care este un proces de scădere în greutate pe termen lung sunt persoane care trebuie să scadă în greutate 20-25kg. Acest proces înseamnă de cele mai multe ori o scădere, după care ne menținem. Așa este fiziologic și așa este bine să fie făcut acest proces. În momentul în care apare menținerea, este important să creștem activitatea fizică și poate să mai scădem din aportul caloric", mai arată sursa citată. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
Iti place noua modalitate de votare pe dcnews.ro?
pixel