Data actualizării:
Data publicării:

Ne-a trecut recesiunea pe la ureche. Mugur Isărescu anunț despre cursul de schimb: ”Asta ne mai trebuia, ar fi fost foarte greu de controlat”. De ce ne penalizează piețele

Autor: Roxana Neagu | Categorie: Economie
WhatsApp
foto Agerpres
foto Agerpres

Mugur Isărescu a venit cu informațiile momentului despre situația economică a României, admițând pericolul de recesiune. 

”Cursul de schimb, particularitatea noastră, cu război la graniță, a mai spus Banca Națională încă din 2021, cu criză energetică masivă, pandemie sau după pandemie... asta ne mai trebuia să fi lăsat cursul să zburde. Ar fi fost foarte greu de controlat. Ne-am despărțit de țările cu care ne putem compara, ei au avut o flotare mai liberă, noi mai controlată, dar nu credem că am greșit. Pe de altă parte, piețele continuă să ne penalizeze, nu cred că din cauza cursului, ne penalizează din cauza deficitelor, în special din cauza deficitului fiscal, care este cel mai mare din zonă. Nu datoria publică, ci deficitul și dificultatea cu care România îl reduce. Este o rezistență și pe partea de creștere a veniturilor, de impozitare, dar și pe partea de scădere a cheltuielilor. În continuare, cu toate că îmbunătățirile sunt evidente, prima de risc a României este cea mai mare. Acum răspundem la mai multe solicitări din partea unor partide politice care au spus că atenție, să nu printați bani. Ideea cu tipărirea banilor e generică, noi avem o abordare mai completă sau mai complexă. Nu am făcut relaxare cantitativă, nu am excedat în emisiunea de titluri de stat” a spus Mugur Isărescu.

Am evitat recesiunea 

Cu referire la deficit, guvernatorul BNR a spus, anterior, în cadrul conferinței că România are probleme cu deficitul și cu finanțarea. Anul 2024 ar putea să arate o revigorare a consumului peste așteptări, conform acestuia. ”Pentru prima oară în ultimii ani avem o contracție a deficitului de cont curent, determinată în principal de balanța bunurilor” a mai spus acesta. Mugur Isărescu a mai afirmat că ”din punct de vedere al creșterii economice, n-am sărit calul, dar am evitat recesiunea. Vă spuneam în urmă cu un an și jumătate, doi, că politica monetară o calibrăm împreună cu Guvernul, ca să evităm intrarea economiei țării în recesiune, pentru că avem o problemă fiscală grea, deficite gemene”. 

 

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

WhatsApp
pixel